"Aardbeien kweken is geen hobby. Het is hogere wiskunde." Was getekend: aardbeienteler Jan Robben, ook wel 'de aardbeienfluisteraar', in het NRC. Robben is expert op het gebied van aardbeien en weet precies wat hij moet doen om aardbeien zo perfect mogelijk te laten groeien. Dat daar veel bij komt kijken, blijkt wel uit een van zijn uitspraken in het interview. Tijdens het proeven roept hij: "Ja, deze aardbei heeft stress!" Reden genoeg om te controleren: leiden sommige aardbeien inderdaad een zorgelijk leven?

We vroegen het na bij Jan Robben zelf. Want wat bedoelt hij precies als hij het over een stressvolle aardbei heeft? "Als je een aardbei hebt die niet zo happy is, en je snijdt hem door, dan is die wat droger en ziet die er wat minder glanzend uit." Net als bij mensen en dieren kan je volgens Robben aan een aardbeienplant zien hoe die zicht voelt. "Een plant is ook een levend wezen, die alleen op een andere manier communiceert en beweegt."

Vrucht en plant

Harrie Pijnenburg is specialist op het gebied van gewasbescherming van aardbeien. Hij bevestigt het verhaal van Jan Robben. "Aardbeien kunnen zeker gestresst zijn. Dat kan als vrucht, maar ook de aardbeienplant kan gestresst zijn."

Maar hoe loopt een zorgeloze aardbeienplant deze stress dan precies op? Bert Meurs is onderzoeker bij Wageningen Plant Research, een onderdeel van de Universiteit Wageningen. "De stress ontstaat doordat de plant niet in optimale omstandigheden kan groeien", vertelt hij. De levenskwaliteit van de plant is dus terug te leiden naar hoe deze verzorgd wordt. "Stress kan ontstaan door gebrek aan water, gebrek aan goede voeding of het hebben van belagers als ziekten en schimmels."

Hoe herken je een gestresste aardbei?

Aardbeien met stress: dat ze bestaan is een feit. De stress is echter wel anders dan wanneer wij gestresst zijn. "Stress bij mensen heeft te maken met gevoel. Een plant heeft geen gevoel, die reageert alleen op de omstandigheden waarin hij opgroeit."

We hoeven dus geen medelijden te hebben met gestresste aardbeien. Het enige nadeel voor de consument is dat deze aardbeien minder lekker zijn. Dus wat als je in de supermarkt loopt en toch liever een perfect blije aardbei mee wilt nemen? Harrie Pijnenburg vertelt hoe je een gestresste aardbei ontwijkt. "Je ziet dat die vrucht een beetje vaal van kleur ziet. Hij kan zelfs wat paars of violet worden. Het laat zich ook zien door wat kleinere aardbeien aan de plant dan we gewend zijn." Conclusie: zoek een mooi rode, glimmende aardbei en je zit goed!