Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters wil dat er een verbod komt op knalvuurwerk, dat zegt Liesbeth Spies, voorzitter van het Genootschap. Vrijwel alle burgemeesters van Nederland zijn aangesloten bij dit genootschap.

De burgemeesters in Nederland zouden het zeer toejuichen als we zo snel mogelijk een verbod op dat zware knalvuurwerk gaan krijgen in Nederland.

Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. 

De weerstand tegen vuurwerk groeit. Aanleiding voor de weerstand is de hardnekkige stroom incidenten ieder jaar rond de jaarwisseling. Zo bleek eerder deze maand uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat er jaarlijks gemiddeld 11.000 incidenten zijn met vuurwerk, 500 mensen belanden op de spoedeisende hulp, er zijn 200 oogbeschadigingen en gemiddeld één dode per jaar.

Verbod op knalvuurwerk

Het genootschap van Burgemeesters wil nu dus een verbod instellen op knalvuurwerk, maar wil niet zo ver gaan om een algemeen vuurwerkverbod te bepleiten.

Siervuurwerk moet wel kunnen, zegt Spies: “Ik vind dat iedereen oud en nieuw mag vieren en genieten van het mooie schouwspel van het siervuurwerk…..dat veel minder slachtoffers maakt.”