Geen vrolijk bericht voor de gasgebruiker in de Volkskrant: de rekening gaat straks fors duurder uitvallen. De gasbelasting zou volgens bronnen aan de krant met 75 procent stijgen en dat gaan we merken in de portemonnee.

Direct kwam er weerwoord van Diederik Samsom, voorzitter van de Klimaattafel, bij BNR. Volgens hem zal de energierekening níet hoger zijn voor een gemiddeld huishouden. Samsom berekent dat zo: "Als je de gasprijs zou verhogen met ongeveer 20 cent per kubieke meter, en je verlaagt tegelijkertijd de elektriciteitsprijs met ongeveer 10 cent per kilowatuur, dat staat in datzelfde bericht, dan stijgt je energie-rekening helemaal niet." Hij rekent voor hoe de berekening in het Volkskrant-artikel eigenlijk had moeten zijn: "Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 1200 kuub gas per jaar en je gebruikt ongeveer 3000 kilowattuur elektriciteit per jaar [...], dan betaal je aan het eind van het jaar minder voor je rekening." Klopt deze rekensom?

Gemiddeld verbruik veel hoger

Op het eerste oog wel, bevestigt Martien Visser, Lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool. "Een gemiddeld huis gebruikt ongever 1400 kubieke meter gas per jaar en ongeveer 3000 kilowattuur elektriciteit." Als je dat doorrekent met de prijsstijgingen die Samsom gebruikt, zal de gasrekening ongeveer met 280 euro stijgen en de stroomrekening met 300 euro dalen. Per saldo speelt een huishouden dan ongeveer quitte.

Maar aan de cijfers die Samsom gebruikt zitten wat haken en ogen. Zo ligt het gasverbruik van een gemiddeld huishouden wel wat hoger dan Samsom beweert, zegt Sanne de Jong van vergelijkingssite Gaslicht.com. "Wij zien dat een gemiddeld huishouden 3500 kwh en 1500 kubieke meter gas gebruikt. Zeker het gasverbruik is echt wel hoger bij een gemiddeld huishouden. Dan kom je op heel andere bedragen uit."

Daling met 10 cent of 6,5 cent?

Dat was niet het enige dat Sanne de Jong opviel. "In de Volkskrant spreken bronnen over een daling van de stroomprijs met 6,5 cent, terwijl Samsom het ineens over 10 cent heeft. Dan houd je onder aan de streep natuurlijk ook wat anders over." Als je die bedragen combineert met het iets hogere gemiddelde verbruik, dan ben je per saldo duurder uit: zo'n 88 euro inclusief btw.

De berekening van Diederik Samsom klopt dus, als je puur naar de cijfers kijkt. De getallen die hij gebruikt lijken echter nogal uit de lucht gegrepen. Bij gebruik van meer voor de hand liggende cijfers gaat een gemiddeld huishouden, als de gaskosten stijgen, er wel degelijk op achteruit.