De tien grootste plattelandsgemeenten in Nederland zijn boos omdat hun inwoners al jarenlang verstoken blijven van behoorlijk werkend internet. De uitrol van internet is nu overgelaten aan de markt.

Volgens Theo Meskers, wethouder in de gemeente Hollands Kroon en woordvoerder namens de ‘P10’, zien de marktaanbieders helemaal geen belang in het aanleggen van goede netwerken in buitengebieden vanwege het simpele feit dat het niet rendabel is.

Ondertussen wordt de afstand tussen de stad en het platteland steeds groter en raakt het platteland meer en meer uit de gratie. 

Minister Kamp deed vorige week nog de toezegging dat iedereen in 2020 supersnel mobiel internet (5G) heeft. Maar ook dat is geen oplossing voor het probleem zeggen de gemeenten.  

Hoe groot is het probleem in de praktijk? EenVandaag neemt een kijkje in het dorp Kreileroord, dat dramatisch scoort op bereikbaarheid en netwerk.   

Ook gaan we langs bij het reclamebureau van Arie van Stralen in Lutjewinkel. 

De grafisch ontwerper heeft grote problemen met zijn vaste internetverbinding waardoor een offerte of ontwerp versturen al snel zo’n 4 uur in beslag neemt. De ondernemer overweegt zelfs om te verhuizen aangezien zijn concurrent van even verderop de beschikking heeft tot een internetverbinding die 100 keer zo snel is.