Al jaren hebben politieke partijen moeite om mensen zo ver te krijgen om raadslid te worden. Met het zicht op de komende gemeenteraadsverkiezingen is dat een groot probleem. Daarom gaan gemeenten het zelf maar doen.

Ze gaan letterlijk de straat op om mensen te werven. Prodemos helpt de gemeenten door cursussen aan te bieden voor politiek geïnteresseerde burgers. Vier jaar geleden experimenteerde gemeente Delft al met deze werkwijze en dat resulteerde in zeven nieuw gekozen raadsleden. Ook Brielle kiest deze nieuwe manier van rekruteren en was blij verrast door de enorme politieke interesse onder haar burgers.

In EenVandaag spreken we onder andere met Kars Veling van ProDemos, over hoe hun cursussen kunnen helpen bij het werven van raadsleden. Patricia Heijndijk is een kandidaat-raadslid van de PvdA in Brielle, hoe is zij kandidaat geworden? En we spreken met Rens Elst, griffier van de gemeente Delft. Hij legt uit waarom Delft vier jaar geleden al hun eigen leden ging werven en hoe ze dat deden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.