Dat blijkt uit een reactie van de gemeente Den Bosch op vragen van EenVandaag. Al eerder maakte de gemeente Tilburg bekend twee coffeeshops van hetzelfde bedrijf te willen sluiten. The Grass Company is opgericht door Johan van Laarhoven.

The Grass Company exploiteert vier coffeeshops in Den Bosch en Tilburg. De vraag is hoe lang de shops nog open zijn, want op 3 maart heeft burgemeester Weterings van Tilburg laten weten dat hij de twee Tilburgse vestigingen wil laten sluiten. En nu blijkt dat ook de gemeente Den Bosch voornemens is de vergunningen voor twee shops in de stad niet te verlenen.

Den Bosch weigert vergunningverlening aan de shops

De gemeente Den Bosch geeft aan dat de definitieve vergunningverlening nog loopt van beide shops. Maar, zo zegt de woordvoerder tegen EenVandaag, "voor beide shops hebben wij een voornemen tot weigeren van de vergunningverlening gegeven".

De gemeente geeft aan dat de The Grass Company haar zienswijze vóór 30 juni 2020 mag inbrengen. De woordvoerder zegt daarover 'dat dit kan leiden tot een bevestiging van het voornemen, (....) maar ook tot wijzigen van ons voornemen'. Of de shops met het weigeren van de vergunning ook daadwerkelijk moeten sluiten, is nog niet duidelijk.

Johan van Laarhoven en companen onder vuur

The Grass Company is opgericht door Johan van Laarhoven. Later ging ook zijn broer Frans zich met de cannabiswinkels bemoeien. De Van Laarhovens verdienden volgens het OM vele miljoenen met de verkoop van soft drugs.

Johan van Laarhoven werd een nationale bekendheid door zijn langdurige verblijf in een gevangenis in Thailand, waar hij in 2015 werd veroordeeld voor witwassen. Nu hij terug is in Nederland, komt de vervolging van de oprichters van de The Grass Company in eigen land dichterbij.

Laarhoven
Bron: www.justiceforjohan.nl
Johan van Laarhoven zijn vrouw Tukta in Thailand

Fiscale delicten en leiding geven aan criminele organisatie

Want het Openbaar Ministerie zit de Van Laarhovens op de hielen. Het OM is voornemens de mannen voor tientallen miljoenen kaal te plukken.

Ze worden beschuldigd van leiding geven aan een criminele organisatie, fiscale delicten en valsheid in geschrifte. Een zittingsdatum is er nog niet.

Crimineel vermogen

Burgemeester Weterings van gemeente Tilburg heeft op 3 maart al laten weten dat hij de twee shops in zijn stad wil sluiten. Reden was een onderzoek van het Landelijk Bureau Bibob. Dat bureau kijkt op verzoek van gemeenten naar de integriteit van ondernemers.

Het bureau concludeert volgens Weterings 'dat er een ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen mede gebruikt worden om crimineel vermogen te benutten en om strafbare feiten te plegen'.

Ook Den Bosch ziet BIBOB als instrument voor sluiting

De gemeente Den Bosch wil nu niet reageren op mogelijke consequenties van weigeren van de vergunning, maar de gemeente geeft wel aan dat ook Den Bosch de Bibob kan gebruiken als instrument voor sluiting.

De gemeente zegt over het sluiten van de shops 'dat alleen de vergunningsprocedure (inclusief BIBOB toets) en de toets zelf ons de instrumenten geven om een coffeeshop te sluiten'.

Tijdschrift Quote: 'Van Laarhoven nog steeds mede-eigenaar'

Of het voornemen om de coffeeshops te sluiten samenhangt met het strafrechtelijk onderzoek van het OM, willen beide gemeentes niet zeggen. Feit is dat Johan van Laarhoven de coffeeshops in 2011 voor miljoenen heeft verkocht aan Marco de J.

Maar een recent artikel in Quote schetst in detail dat Johan van Laarhoven nog steeds mede-eigenaar zou zijn van de shops. Via een geheime kluisovereenkomst zou Johan van Laarhoven op ieder door hem gewenst moment de shops voor de helft kunnen terug kopen voor het bedrag van 1 euro.