Betuttelend. Kafkaesk. Nederland op zijn smalst. Werkzoekenden klagen steen en been over nieuwe WW-regels waardoor zij, ook na het vinden van een nieuwe baan, “vast blijven zitten” aan het UWV.

Sinds 1 juli 2015 past het UWV een nieuwe vorm van zogeheten ‘inkomstenverrekening’ toe. De uitkeringsinstantie berekent of iemand bij het vinden van een nieuwe baan meer of minder verdient dan 87,5% van het WW-maandloon, dat weer gebaseerd is op iemands laatste salaris. Wie onder deze grens blijft steken heeft recht op een aanvullende uitkering. Doel van de regeling is om werkzoekenden te prikkelen weer aan het werk te gaan, ook als ze een baan kunnen krijgen met een lager salaris. 

Met de aanvullende uitkering blijven mensen als werkzoekende geregistreerd en behouden ze ook een sollicitatieplicht. De uitkering stopzetten kan wel, maar de WW-rechten lopen gewoon door. Gevolg: raakt iemand in de nabije toekomst weer werkloos, dan valt hij sneller terug in de bijstand.  

Nog steeds maandelijks geld

Ook Ben Visser verbaasde zich enorm toen zijn vrouw, die haar baan verloor bij het faillissement van een winkelketen, na het vinden van nieuw werk nog steeds maandelijks een bedrag van het UWV op haar rekening kreeg gestort. Ze verdient in haar nieuwe baan weliswaar minder dan in haar oude functie, maar voldoende om samen van rond te komen. 

Het UWV dwingt haar toch te blijven solliciteren. Visser schreef er een stuk over op LinkedIn en werd bedolven onder de reacties. Veel werkzoekenden beschouwen het als ‘bemoeizucht’, hoeven de aanvullende uitkering niet en vinden het vervelend dat ze, wanneer ze weer werk hebben gevonden, “aan het UWV vast te blijven zitten”. 

Bij Monique Leuver riep Vissers noodkreet een en al herkenning op. Zij verloor een baan voor 38 uur bij een incassobureau en vond vervolgens een baan voor 24 uur bij een makelaar. Geheel naar wens van Leuver, die wat meer tijd wilde voor haar gezin. Maar ook zij krijgt, ongevraagd, een aanvullende uitkering en wordt verplicht verder te sollicteren voor 38 uur per week. Maar als ze afziet van haar uitkering lopen haar WW-rechten gewoon door. 

'Nieuwe regels leiden tot klachten'

Demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher erkent in antwoord op vragen van EenVandaag dat de nieuwe regels tot klachten leiden. Hij kondigt aan de wet aan te gaan passen zodat werkzoekenden hun aanvullende uitkering kunnen stopzetten, zonder dat hun WW-rechten blijven doorlopen en worden opgesoupeerd. “Bij invoering van deze regeling was niet voorzien dat hieraan behoefte zou bestaan”, aldus de minister. “Uit praktijksignalen blijkt dit wel het geval te zijn.” Het ministerie werkt inmiddels aan een wetswijziging, die daarna nog door de Eerste en Tweede Kamer moet.  

In Eenvandaag het verhaal van Ben Visser en Monique Leuver en een interview met hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp. 

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.