Albert Heringa krijgt geen straf voor hulp bij zelfdoding. De rechtbank vindt wel dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd, maar legt geen strafmaatregel op. Heringa hielp zijn 99-jarige moeder bij haar zelfdoding; zij nam een totaal van 161 pillen in, die Heringa voor haar had verzameld. Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de 71-jarige Heringa. 

Zijn moeder was niet ziek, maar wel klaar met het leven aldus Heringa. De huisarts wilde niet helpen bij de zelfdoding, dus verzamelde Heringa zelf medicijnen voor zijn moeder en keek toe hoe zij die innam. "Mijn moeder had in alle opzichten de regie. Ik hielp haar met wat nodig was, maar ik deed dat zo min mogelijk." De vrouw overleed in de nacht van 7 op 8 juni 2008, in Ermelo. 

Volgens de officier van justitie was er geen sprake van een noodsituatie en het OM vindt het handelen van Heringa niet gerechtvaardigd. "Alleen een arts kan straffeloos hulp verlenen bij zelfdoding en Heringa is geen arts." Heringa had op zoek moeten gaan naar een tweede huisarts.

Begin maatschappelijk debat

Directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) Petra de Jong ziet de uitspraak van de rechter als een begin van een maatschappelijk debat over stafbaarbaarheid van hulp bij zelfdoding. De Jong hoopt dat dit uiteindelijk leidt tot een wetswijziging.De NVVE greep het proces aan om campagne te voeren om hulp bij zelfdoding uit het wetboek voor strafrecht te krijgen. Het zal nog wel tijd kosten voordat er iets verandert, denkt De Jong. Hiervoor is meer maatschappelijk draagvlak nodig. Beluister hieronder een interview met De Jong.

Heringa zei achteraf 'blij noch opgelucht'  te zijn. De uitspraak voelt volgens hem als een nog niet afgemaakt proces. Heringa: 'Doordat ik schuldig ben bevonden zonder strafoplegging, blijft de strafbaarheid van dit handelen in stand. Daardoor kunnen mensen in eenzelfde situatie nog steeds niet transparant zijn.'' Heringa zei het wel heerlijk te vinden dat hij vrij is, 'maar ik heb een aanzet tot nieuwe wetgeving gemist in het vonnis'. Heringa en zijn advocaat beraden zich nog op hoger beroep.

Het OM beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep. Het OM stelt dat het net als de rechtbank van mening is dat het hier gaat om een strafbaar feit, maar dat het tot een andere conclusie komt wat betreft de straf.

Heringa maakte een documentaire over zijn verhaal; 'De laatste wens van Moek'

Albert Heringa voor de rechter?

Mag je een familielid helpen bij zelfdoding?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.