Heroïnegebruik in Nederland zou afnemen, terwijl de handel juist floreert. Maar klopt dat ook? In Feit of Fictie onderzochten wij deze claim.

Het Algemeen Dagblad bracht vrijdagochtend een geheim politierapport naar buiten waarin de heroïnehandel aan bod komt. Turks-Nederlandse criminelen voeren heroïne ons land in en van hieruit weer door naar bijvoorbeeld Polen, Bulgarije en Oekraïne. In februari nog werd 1130 kilo heroïne onderschept. Met die handel gaat stevig geweld zoals liquidaties gepaard. De politie zou te weinig mensen hebben om de heroïnehandel aan te pakken. Ondertussen wordt de gebruikersgroep steeds kleiner. "In Nederland wordt steeds minder heroïne gebruikt," stelde het het Radio 1 Journaal.

Drugsonderzoeker Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut: "We zien al jarenlang een trend van afnemend heroïnegebruik in de Nederlandse bevolking. De mensen die nog heroïne gebruiken zijn al jarenlang verslaafd aan het middel en zullen dat vermoedelijk nog wel lang zullen blijven. Er is geen aanwas van jonge gebruikers, dat zien we nauwelijks."

Verslaafden

Het is nog niet zo lang geleden, denk aan de jaren tachtig en negentig, dat een stad als Rotterdam geplaagd werd door heroïneverslaafden. Met een gerichte aanpak verdween heroïne uit het straatbeeld. Het Trimbos Instituut stelt in de Drug Monitor 2016 dat Nederland ‘vergeleken met andere landen in de Europese Unie een laag aantal probleemgebruikers’ van opiaten heeft. Er sluimert echter een ander gevaar.

Het gebruik van heftige pijnstillers neemt toe. Het gaat dan bijvoorbeeld om opiaten zoals het middel Oxycodon. Uit Amerika weten we dat het gebruik van deze verslavende pijnstillers weer kan leiden tot het gebruik van heroïne. 

Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut: "We maken ons op dit moment nog geen zorgen omdat er geen tekenen zijn dat er echt iets aan de hand is. Het is wel zo dat ook in Nederland zware opiaten worden voorgeschreven en de kans bestaat dat mensen verslaafd raken aan die middelen. En dat als de behandeling eenmaal gestaakt is mensen hun toevlucht zoeken tot vergelijkbare middelen. Dan kom je al snel uit bij een middel als heroïne."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.