Tientallen miljoenen garnalen worden gevangen in de Noordzee, om daarna een lange reis naar Marokko te maken voor ze terugkeren in de Nederlandse supermarkten. Drie broers uit Lauwersoog willen die reis een stuk korter maken met een slim stuk technologie.

Per week wordt er ongeveer 600.000 kilo garnalen uit de Noord- en Waddenzee gevist. 95 procent daarvan vertrekt per vrachtwagen naar steden in Marokko, ruim 2700 kilometer verder. Daar pellen ruim 7000 Marokkaanse vrouwen de garnalen, zo’n 4,5 kilo per dag.

Versere garnalen door pelmachine

De 5 procent die niet in Marokko gepeld wordt maakt een veel kortere reis en gaat naar de broertjes Klaas, Richard en Alfred Kant in Lauwersoog. Zij werken al ruim twintig jaar aan een systeem om garnalen te pellen.

Vanaf dit najaar beschikken ze over een nieuwe machine en willen ze de omzet verviervoudigen. Want waarom zou je iedere week 25 tot 30 vrachtwagens vol garnalen naar Tanger laten rijden als je het werk ook kan laten doen op een steenworp afstand? Johan Nooitgedagt, van de Nederlandse vissersbond, is enthousiast over de pelmachine en denkt dat het de versheid van de garnalen ten goede gaat komen als de pelmachine een vlucht neemt.

Hobbels voor succes 

De broers uit Lauwersoog hebben nog wel wat hobbels te nemen. Zo kan de machine alleen maar kromme garnalen pellen. De beestjes zijn normaal gesproken recht, maar na de vangst worden ze op zee al kort gekookt. Door de stress daarvan trekken ze krom.

Daarnaast is het nog een flinke zoektocht naar vissers die goede kwaliteit garnaal kunnen leveren. Veel vissers zitten contractueel aan grote visbedrijven vast. Zij moeten het maar net aandurven over willen stappen naar de firma Kant.

De broers Kant hopen dus op een goed najaar en een nog betere toekomst, maar zover is het nog niet. Onder Nederlandse vlag varen meer dan tweehonderd garnalenschepen en er zijn net zoveel Duitse schepen. De Belgen en Denen hebben samen nog zo’n vijftig boten. Ieder jaar wordt er zo’n 30 tot 40 miljoen kilo garnalen gevangen in de Noordzee.

Die kilo’s gaan dus naar Lauwersoog, waar de prijs van de garnalen wordt bepaald. Het overgrote deel gaat dan naar Marokko.