Een opmerkelijke uitspraak in de Volkskrant. Daar schreven hoogleraren Henriëtte Maassen en Wim Groot van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit van Maastricht het volgende: nergens ter wereld wordt zoveel gebruikgemaakt van de GGZ als in Nederland. Hebben wij inderdaad zoveel behoefte aan geestelijke gezondheidszorg?

Volgens Olfert Koning van GGZ Nederland is deze stelling lastig te onderbouwen. "Het is ontzettend moeilijk om landen met elkaar te vergelijken. Alle landen hebben namelijk andere systemen. Een uitspraak als deze is wel heel 'hard'", zegt hij.

Oude bronnen

Ook gezondheidseconoom Guus Schrijvers heeft zijn bedenkingen bij de bewering van de hoogleraren. Dat is te wijten aan het brongebruik van de wetenschappers. "Voor zover ik kan zien hebben de wetenschappers geput uit cijfers die stammen uit 2014, afkomstig uit een rapport van de OECD", zegt Guus Schrijvers. De OECD is een organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling. "Ik heb niet zoveel met oude cijfers. Ze moeten met meer bewijzen komen. Ik wil voetnoten zien", zegt Schrijvers.

Olfert Koning is ook niet zo te spreken over het brongebruik van Maassen en Groot: "Dit zijn cijfers uit 2014 en 2004. Die zijn dus wel echt een beetje verouderd." Koning heeft nog meer aanmerkingen. "Verder geven de onderzoekers, in diezelfde onderzoeken van de OECD, aan dat er überhaupt weinig cijfers beschikbaar zijn. Dan is het wel heel lastig om tot dit soort vergelijkingen te komen."

Vergelijking gaat niet op

Als je de argumenten van Guus Schrijvers en Olfert Koning hoort, is de stelling dat Nederland het meest naar de GGZ gaat vooral ongegrond. De systemen in de wereld zijn waarschijnlijk zo verschillend dat een vergelijking tussen Nederland en de rest van de wereld niet op gaat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.