Amsterdam lijkt de strijd om de komst van de grote Britse banken naar het Europese vasteland te verliezen. De grootste banken kiezen namelijk voor Frankfurt. Amsterdam lijkt de boot te missen door onze strenge bonuscultuur.

Dat meldt persbureau Bloomberg.

Voglens Constant van Tuyll van Van Doorne advocaten speelt de bonuswetgeving een belangrijke rol bij de van banken om Amsterdam over te slaan. "Om als brexit-instelling met een Europees hoofdkantoor in Nederland in aanmerking te komen voor een bonuscap van 100% moet een financiële instelling onder meer 75% van zijn werknemers buiten Nederland, maar binnen Europa, aan het werk hebben." Bijna geen enkele bank voldoet hieraan.

Veel instellingen durven de de stap naar Amsterdam daarom eenvoudigweg niet aan. Met name de zakenbankiers die een onvoorspelbare pijplijn van deals hebben, vrezen tegen problemen aan te lopen. "Sommige jaren hebben ze veel deals, andere jaren nauwelijks 'Als zij hun dealmakers straks een hoger vast salaris moeten geven, dan lopen ze risico. Flexibele beloning hoort daarbij."

Volgens van Tuyll kan niemand kan uitleggen waarom Nederland een dergelijk bonusregeling heeft. "Het is niet goed onderbouwd waarom 100% onvoldoende effectief is."

In de studio reageert financieel commentator Martin Visser.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.