Een eigen zaak, maar onder de vlag van een bekende keten. Dat klinkt als veilig ondernemen. Maar achter veel glazen winkelpuien gaat een hoop ellende schuil. Franchisenemers worden massaal uitgeknepen door hun bazen, met hoge schulden tot gevolg. 

Het Vakcentrum, belangenorganisatie van zelfstandige ondernemers in de retail, trok daarover onlangs aan de bel. Volgens kenners van de retailbranche is het kaalplukken van franchisenemers verworden tot een heus verdienmodel.

Een zelfstandige winkelier wordt in hoog tempo in de schulden gebracht, het contract wordt ontbonden, en de winkel en inventaris kan tegen de hoofdprijs weer aan een nieuwe kandidaat worden verkocht. De problemen zijn zo nijpend dat de Tweede Kamer er morgen een hoorzitting over houdt. 

In EenVandaag de verhalen van twee franchisenemers die de droom van een eigen zaak in duigen zagen vallen en met schulden achterbleven. Daarnaast spreken we Nienke Slump, advocaat van veel franchisenemers, en voorzitter Harrie ten Have van het Vakcentrum. 

Download

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.