Albert Heijn, DA, Bakker Bart, Bruna en Hema. Franchisenemers van allerlei ketens stonden de afgelopen jaren lijnrecht tegenover hun moederbedrijf. De ondernemers klagen dat de met hen gesloten contracten niet eerlijk zijn, dat omzetprognoses niet kloppen en ze veel te hoge kosten moeten afdragen aan het hoofdkantoor. 

Maar het zijn niet alleen winkelketens waar franchisenemers hun moederbedrijf naar het leven staan. Zo sprak EenVandaag de afgelopen maanden met diverse (ex-)franchisenemers van uitzendketen Flexibility uit Breda, dat met diverse labels in heel Nederland opereert. De voornaamste klachten: winstprognoses zouden opgeklopt zijn en Flexibility zou zichzelf verrijken over de rug van franchisenemers. Het bedrijf zelf ontkent de aantijgingen. 

Gedragscode

Om het aantal conflicten terug te dringen sloten franchisegevers en franchisenemers vorig jaar een gedragscode af. Maar omdat het de branche onvoldoende lukte de code vrijwillig in de praktijk te brengen, wil minister Kamp van Economische Zaken de gedragsregels nu in de wet opnemen. Alleen op die manier kan volgens de bewindsman het evenwicht tussen franchisegever en -nemer worden hersteld. 

Angst onder franchisenemers

Het ministerie ontving de afgelopen maanden een kleine 700 reacties op het wetsvoorstel, vooral van franchisenemers. Meer dan 80 procent van de reacties is positief. Franchisenemers klagen dat zij in de macht van het moederbedrijf zitten en er geen gelijk speelveld is. Opvallend: ongeveer de helft van de ondernemers gaf aan dat hun standpunt niet openbaar mag worden. Het Vakcentrum, de belangenorganisatie van zelfstandige winkeliers, liet vandaag in een reactie weten dat het tekenend is voor voor de angst onder franchisenemers voor hun moederbedrijf. “Dat is al reden genoeg om tot invoering van het wetsvoorstel over te gaan.” 

Verzet bij franchisegevers

Bij franchisegevers stuiten Kamps plannen juist op verzet. Zo noemt de Nederlandse Franchise Vereniging, dat de belangen van de franchisegevers behartigt, wetgeving “rampzalig voor onze sector”. Volgens de NFV worden problemen in de branche overdreven en leidt een wet tot hogere kosten en juist tot meer juridische conflicten. De Tweede Kamer houdt vandaag een ronde tafelgesprek over het voornemen van de minister. 

Eén van de sprekers tijdens de hoorzitting is Shirley de Loos. EenVandaag sprak haar en haar man Jacq drie jaar geleden over een hoogoplopend conflict met modeketen Shoeby. Nu, vele rechtszaken verder, zoeken we haar weer op. Verder een interview met de gespecialiseerde franchiseadvocaat Nienke Slump. Zij staat diverse (ex-)franchisenemers van Flexibility bij. 

Franchise-code bij Radio EenVandaag

's Middags spreken we op Radio 1 met Kees Kan, hij is als advocaat gespecialiseerd in franchise-zaken. En Tim Hazekamp, van de Nationale Franchisegids, een platform voor franchisenemers.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.