Paardenvlees in de voedselketen. In heel Europa koppen de kranten begin 2013 over miljoenen die waren verdiend met de illegale slacht en verwerking van oude en zieke paarden. Het paardenvlees werd verkocht als rundvlees en dook op in allerlei kant-en-klaar producten. 

Nederland bleek al snel een spil. Niet verwonderlijk, we zijn het belangrijkste Europese land in de vleeshandel met een verwerking van in totaal 4,2 miljoen ton vlees en een omzet van 5,5 miljard euro. Dat de belangen groot zijn, bleek toen er bij de Brabantse vleesverwerker Willy Selten een inval werd gedaan door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVwA) en er maar liefst 50 miljoen kilo vlees teruggehaald moest worden.

Hoe omvangrijk het Nederlandse aandeel in het schandaal was wordt duidelijk als ex-medewerkers van het vleesbedrijf Willy Selten uit Oss aan het woord komen. Zij vertellen hoe zij wekelijks paardenvlees door rundvlees moesten mengen en dat er regelmatig na werktijd oud en bedorven vlees vermengd werd met nieuw vlees.

Inspecteurs van de NVWA bleken zelden of nooit te controleren, en als ze kwamen werd dat drie weken van de voren aangekondigd. De werknemers verbazen  zich in de reportage over de kwaliteit van de inspecties. 'De inspecteur heeft wel eens paarden zien hangen, maar dan zeiden we gewoon dat het een speciaal ras koe was. Eén vraag bleef echter onbeantwoord. Waar kwam het vlees van Willy Selten vandaan? Was het geschikt voor menselijke consumptie? Van wie waren de paarden? En wie verdiende er geld aan deze handel? EenVandaag sprak met Britse insiders en kenners en traceerde het paardenvlees van Willy Selten terug naar de bron.

Het waren geen Poolse of Roemeense slachthuizen waar werd gesjoemeld, maar Ierse en Engelse criminele bendes lieten tienduizenden paarden slachten. Eén van de beruchtste Engelse slachthuizen, Red Lion in Cheshire, bleek rechtstreeks zaken te doen met Selten. Vrachtwagens met paarden reden vanuit Ierland naar het Red Lion slachthuis. Na de slacht reden de vrachtwagens met paardenvlees door naar vleesverwerkingsbedrijf Willy Selten.(waar het paardenvlees werd vermengd met rundvlees). Dat blijkt uit gegevens van GPS-zenders die op de vrachtwagens zijn geplakt en die EenVandaag in handen kreeg.