Veel ouders zullen het zich weleens afvragen: wat voeren mijn kinderen in hemelsnaam de hele dag uit in hun studentenhuis? Fotograaf Patricia Rehe weet het, want ze legde het leven van haar kinderen vast in hun studentenhuis.

Patricia was dagenlang in het studentenhuis van zowel haar dochter als zoon. Als een vlieg op de muur. "Het interesseerde ze niets als ik er was." Het leverde een heel ander beeld op van het studentenleven dan we misschien zouden verwachten. "Ik was juist geïnteresseerd in die dagelijkse, kleine dingen. De traagheid daarvan viel me op."

Op eigen benen staan

"Ik wilde deze reportage maken omdat ik benieuwd was naar hoe mijn kinderen op eigen benen zouden staan toen ze uit huis gingen. Ik had dat niet verwacht, maar zij vonden het prima dat ik bij ze in huis kwam fotograferen." Patricia voelde zich welkom en had niet het idee dat haar kinderen en hun huisgenoten zich anders gingen gedragen.

Toch mocht Patricia er niet de hele tijd bij zijn, dat zagen haar kinderen niet zitten. Dat vond zij niet erg. "In begin had ik nog wel het idee dat ik alle aspecten van hun leven moest vastleggen. Ook de ontgroeningen, het uitgaan. Maar daar ben ik van terug gekomen. Juist die kleine dingen vind ik mooi", vertelt de fotograaf.

Mijn grootste inzicht is dat de spil van volwassen worden minder in de studie, de studierichting en het studeren zit dan ik dacht.

Oordelen

"Het viel me op hoe weinig het in hun leven om studeren gaat. En hoe weinig ze überhaupt doen", vertelt Patricia. "Ik zat steeds te wachten tot ze eens in actie kwamen." Ga je je daar als moeder niet aan ergeren? Patricia zegt daar geen last van te hebben gehad. "Ik heb niet de neiging om te oordelen."

Wat valt er nog meer op als je als moeder als vlieg op de muur zit in het studentenhuis van je kinderen? "De gastvrijheid, maar ook hoe vaak de meiden bezig waren met mascara en het opstellen van muzieklijsten. Dat de jongens niet leken te zien hoe smerig hun huis was, maar dan verrassend wel heel goed zorgden voor hun huiskatten, konijnen en varken", vertelt Patricia. Ook is het de fotograferende moeder opgevallen hoe belangrijk vriendschappen zijn. Haar grootste inzicht? "Dat de spil van volwassen worden minder dan ik dacht zit in de studie, de studierichting en het studeren. Alles eromheen weegt zwaarder bij mijn kinderen."

Interview: Patricia Rehe

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.