Het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV gaat proberen om een schadevergoeding te regelen voor tientallen werknemers van Dupont in Dordrecht.

Het gaat om vrouwen die op de Lycra-afdeling van het chemiebedrijf hebben gewerkt. Die zeggen zwangerschapsproblemen te hebben gekregen door het werken bij de Lycra-afdeling. De vrouwen werkten zonder goede bescherming met garen waar Lycra van wordt gemaakt. Dat bleek eerder uit deze EenVandaag-uitzending:

Dat garen is gemaakt met een kleurloos oplosmiddel DMAc. Deze stof is giftig. Bij de Lycrafabriek is tientallen jaren onveilig gewerkt. Dupont wist al in 1980 dat DMAc gevaarlijk was en dat het personeel ertegen beschermd moest worden. 

Marian Schaapman, directeur BBZ: “Er zijn tientallen vrouwen die bij Dupont in de Lycra hebben gewerkt, vanaf midden jaren ’70 tot 2004, die ernstige reproductiestoornissen hebben gehad, vaak meerdere miskramen, baarmoederproblemen, baarmoederhalskanker, baarmoeder verwijderd, onvruchtbaarheid, doodgeboren kinderen en kinderen met afwijkingen. Ik ben enorm geschrokken van wat ik tegenkom in de dossiers. Ik heb dit in deze omvang nog niet eerder gezien. Zo’n eenduidig beeld bij een dusdanig grote groep”. 

Amerikaanse toestanden

Het Bureau Beroepsziekten wil voor deze groep Dupontmedewerkers duidelijkheid, erkenning en genoegdoening. Marian Schaapman: “Wij zijn niet uit op ellenlange letselschadeprocedures en Amerikaanse toestanden. Liever komen we er samen met Dupont uit en vinden we in redelijkheid een oplossing. 

Niettemin onderzoeken wij natuurlijk ook de juridische mogelijkheden tot genoegdoening en wij menen uiteraard dat die er zijn”.  De Lycrafabriek in Dordrecht was van 1964 tot 2004 in bedrijf. Vrouwelijk personeel moest de kwaliteit van de net gemaakte garens controleren. Op beelden uit 1986 is te zien dat ze dat met blote handen deden. Ook droegen ze geen mondkapjes, tegen dampen die van de garens afkwamen. 

Epidemiologisch onderzoek 

Professor Jacob de Boer, toxicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en zijn collega dr de Cock willen met een epidemiologisch onderzoek voor deze groep eenduidig het verband tussen het werk en de gezondheidsklachten vaststellen. De stof DMAC verdwijnt snel uit het lichaam en is niet meer terug te vinden. Bloed testen heeft dus geen zin.

Teflon

De Dupont-vestiging in Dordrecht kwam vorig jaar ook al in opspraak, omdat bij de productie van Teflon een giftige stof (PFOA) werd gebruikt. Bloedwaarden van het personeel bevatten soms duizend keer de toegestane hoeveelheid PFOA. De stof verdwijnt moeilijk uit het lichaam en is na jaren nog in het bloed terug te vinden. Ook de medewerkers en ex-medewerkers van de Teflon afdeling die met PFOA hebben gewerkt kunnen binnenkort een procedure beginnen.

De Dupontmedewerkers komen morgen bijeen voor een overleg met het Bureau Beroepsziekten van de FNV en praten over de te voeren procedure tegen Dupont.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.