In zeker 17 ziekenhuizen legt het personeel de komende maand een dag lang het werk neer. Alleen spoedeisende hulp zal worden verleend. Dat maakt vakbond FNV bekend. De eerste actie is aanstaande woensdag in het Ommelander Ziekenhuis.

"Het wordt een estafette-actie te beginnen op 18 september in het Ommelander Ziekenhuis in Groningen", zegt cao-onderhandelaar voor FNV Elise Merlijn. "De week erop volgen er meer ziekenhuizen. Al met al staan er 17 ziekenhuizen op de planning waar ziekenhuismedewerkers de komende 4 weken 24 uur alleen spoedeisende zorg verlenen."

Zondagsdiensten

Wettelijk gezien mogen ziekenhuizen niet staken. De betreffende ziekenhuizen zullen zogenoemde zondagsdiensten gaan draaien. Op een doordeweekse dag zal worden gewerkt alsof het zondag is. Alleen de spoedzorg gaat door.

Elise Merlijn: "De acties gaan zorgvuldig. Spoed gaat door, de zorg voor kinderen gaat door en ook oncologie-afspraken gaan veelal door." De patiëntveiligheid zal dus niet in het geding komen.

Elise Merlijn van de FNV en verpleegkundige Marleen Eikelenboom over hoe de werkdruk in ziekenhuizen wordt ervaren.

Conflict over nieuwe cao

Al maanden is er een conflict tussen vakbonden en ziekenhuizen over een nieuwe cao. De bonden willen voor de ongeveer 200.000 ziekenhuismedewerkers o.a. een loonsverhoging van 5 procent. Ziekenhuispersoneel maakt zich niet alleen druk over de in hun ogen te lage betaling voor hun werkzaamheden, maar vooral ook over de hoge werkdruk die wordt ervaren.

"Als ik nog meer diensten ga draaien, val ik om", zegt Marleen Eikelenboom, verpleegkundige op een cardiologie-afdeling. "Er is al zoveel uitstroom van collega's geweest, zoveel verlies ook aan kwaliteit." De balans met thuis is vaak ver te zoeken, vertelt ze. "Ik heb net vier weekenddiensten achter elkaar gedraaid, super zwaar zeker als je je kinderen niet ziet en je sociale contacten moet blijven teleurstellen."

Verpleegkundige Marleen Eikelenboom vindt de werkdruk veel te hoog. "De werkgever moet begrijpen dat je na zes nachtdiensten even op bent en dan niet twee dagen later weer op de vloer kan staan."

Loyaliteit

Bas Fahner is OK-assistent, ook hij ervaart dat de werkdruk erg hoog is. "Mensen lopen zich het vuur uit de sloffen. Soms worden operatiekamers gesloten, of komen patiënten te laat, omdat er op andere afdelingen te weinig mensen zijn."

Eikelenboom en Fahner zien veel collega's vertrekken. Sommigen worden zzp-er of laten zich detacheren, anderen verlaten de zorg helemaal. Fahner: "Dan zie ik die zzp-ers die en beter worden betaald en geen onmogelijke diensten hoeven te draaien. Dan denk ik weleens: zijn wij nou zo stom of zij zo slim? Onze loyaliteit naar de werkgever is juist groot. Daar zouden we wel wat voor mogen terugzien, bijvoorbeeld door een goede cao."

Lees ook

Loon en werkdruk

De FNV hield een enquete onder 1150 ziekenhuismedewerkers. Uit dit onderzoek blijkt dat ruim acht op de tien medewerkers het loon dat zij voor hun werk ontvangen onvoldoende vindt.

Ruim 74 % van deze groep overweegt weleens de sector te verlaten. Als belangrijkste vertrekredenen worden werkdruk (59%), loon (53%) en de balans tussen werk en privé (25%) genoemd.

'5% wordt het nooit'

De zondagsdiensten zullen plaats hebben in de zogeheten perifere ziekenhuizen, de algemene ziekenhuizen. De academische ziekenhuizen kennen een eigen cao.

Met de acties willen de bonden de druk opvoeren bij de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ), de koepel van algemene ziekenhuizen. De NVZ laat weten: "Actie voeren mag en wij vinden dit uiteraard vervelend. Maar 5% loonsverhoging wordt het nooit."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.