Wie ziek is, verwacht het rustig aan te mogen doen. Niet in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven: daar werken mensen met darmkanker, hoe oud ook, zich nog flink in het zweet. Alles voor een betere conditie om zo de operatie goed te kunnen doorstaan.

Deze patiënten krijgen een programma van intensief sporten (3x per week fitness), gezonde voeding en psychologische hulp voorgelegd. Daarnaast moeten ze onder begeleiding stoppen met roken. Doel is dat ze zo fit mogelijk op de operatietafel komen te liggen. Mensen met een goede conditie hebben minder complicaties zoals darmlekkages en ook minder kans om als gevolg van de operatie te overlijden.

Conditie na operatie snel weer op peil

De eerste resultaten zijn positief. Vier weken na de operatie heeft 86% van de mensen die het programma volgden weer een conditie gelijk aan of hoger dan de conditie aan het begin van de behandeling. In de niet-getrainde groep, is dit 40%. Vier op de vijf patiënten die roken slaagde erin om te stoppen voor de operatie.

Nu wordt het programma ‘fit om te vechten’ in een studie in zes verschillende landen uitgerold, waaronder Canada, Spanje en Italië.

In het Brabantse ziekenhuis hebben ze inmiddels de smaak te pakken en willen ze dat op den duur alle patiënten die een zware ingreep of behandeling moeten ondergaan eerst hun conditie op peil krijgen.

De studie van het Máxima Medisch Centrum is mogelijk met hulp van KWF Kankerbestrijding en het Nationaal Fonds tegen Kanker.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.