Het prestigieuze nieuwbouwproject ‘Amstelcampus’ dreigt een miljoenenstrop te worden voor de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dat stelt de voormalige voorzitter van het College van Bestuur van de HvA, Rob Scheerens, in een interview met EénVandaag. Volgens Scheerens, initiatiefnemer van de Amstelcampus, financiert de HvA het project voor het grootste deel op eigen risico, en wordt het onderwijs bij financiële tegenwind de dupe. De kosten van het bouwproject bedragen ruim 300 miljoen euro.

De Amstelcampus is een van de meest opvallende nieuwbouwprojecten in het onderwijs in Nederland. Diverse oude gebouwen aan de Wibautstraat in Amsterdam worden gerestaureerd en er wordt een enorm nieuwbouwcomplex gerealiseerd, waar studenten ook kunnen wonen en recreëren.

Geen bouwvergunning

Scheerens vindt het zeer onverstandig dat de HvA zelf het risico draagt: “Je moet als hogeschool institutionele beleggers vragen het project te bouwen. Je moet het vervolgens voor lange tijd huren. Een onderwijsinstelling moet dit soort risico’s niet willen nemen”. Risico's zijn bijvoorbeeld de daling van de waarde, als gevolg van de economische crisis, en bouwvertraging, waardoor er dubbele huisvestingslasten zijn. Zo heeft de gemeente Amsterdam voor het nieuwbouwproject nog steeds geen bouwvergunning verstrekt. Voormalig bestuursvoorzitter Scheerens benaderde zelf in eerste instantie pensioenfondsen om de lasten te dragen. Na zijn vertrek besloten zijn opvolgers echter om 240 miljoen euro bij de staat te lenen en de financiering in eigen beheer te regelen. Paul Doop, de vice-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de HvA, zegt in EénVandaag dat er juist wel rekening is gehouden met de risico’s. Ook zegt hij dat deze vorm van financiering goedkoper is.

Bonden eisen inzage

Beter Onderwijs Nederland (BON) en Alternatief voor Vakbond (AVV) stappen naar de Ondernemingskamer, omdat zij inzage willen krijgen in de financiën. "De Hogeschool valt niet onder de Wet Openbaarheid Bestuur en we kunnen dus niet goed bepalen hoe de geldstromen lopen", aldus Presley Bergen van BON. De twee organisaties zien de schaalvergroting in het hoger onderwijs als grote boosdoener en menen dat de bestuurlijke fusie tussen de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam ongedaan moet worden. AVV-bestuurslid Peter Fonkert: "Drie mensen in een ivoren toren hebben 70.000 studenten onder zich. Ze zijn totaal niet meer met onderwijs bezig, alleen nog maar met rendement".

In EenVandaag onder meer een gesprek met oud-voorzitter Rob Scheerens van de Hogeschool van Amsterdam en de huidige vice-voorzitter Paul Doop.

'Financiering bouw Amstelcampus onverantwoord'