"Ik denk nog steeds dat ik ALS kan verslaan", zei oud-voetballer Fernando Ricksen 3 maanden geleden. Hij bleef realistisch, maar verloor nooit de hoop dat hij spierziekte ALS zou overwinnen. Vandaag overleed hij op 43-jarige leeftijd.

Zijn oude voetbalclub Rangers FC deelde het nieuws vanochtend via Twitter. In 2013 vertelde Ricksen in De Wereld Draait Door dat hij leed aan ALS. Sindsdien zette hij zich volop in om aandacht te vragen voor de ziekte.

Niet bezig met de dood

In de laatste maanden van zijn leven verbleef Ricksen in het St Andrews Hospice in Schotland, waar wij hem spraken. Hij communiceerde op dat moment via een spraakcomputer, die hij met oogbewegingen bediende.

"Ik ben nog niet bezig met de dood", vertelde Fernando Ricksen 3 maanden geleden.

Hij vertelde niet bezig te zijn met de dood. "Maar de tijd tikt. En als de farmaceutische industrie niet meer gaat doen om een medicijn tegen de ziekte te vinden, dan lukt het niet. Nu is dat blijkbaar niet lucratief genoeg. Dat is wel iets waar ik me boos over kan maken. Maar zolang ik leef, zal ik strijden."

In beeld om aandacht te vragen

Hoewel het slecht met hem ging, wilde Ricksen toch bewust in beeld blijven komen. "De enige manier om deze ziekte aan te pakken is door het te laten zien en mensen er van bewust te maken. Daarom laat ik mezelf zien." Zelf keek hij niet naar de beelden, dat was te confronterend.

Elke dag dat hij in leven was, bracht hem geluk. Dat kwam vooral door zijn familie: zijn vrouw Veronika en dochter Isabella. "Als je me 5 jaar geleden had gevraagd of ik deze situatie zou hebben aangekund dan had ik nee gezegd. Maar je leert er mee leven. En mijn familie is 'my pride and joy'."

Beluister hier het hele interview met Fernando Ricksen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.