Uw wasmachine heeft u waarschijnlijk al wel eens vervangen door een nieuwer en zuiniger model. Maar hoe oud is uw droger? Verslaggever Bart van Zoelen van het Parool heeft nog een oud besje staan uit 1997 en claimt dat zijn droger maar liefst 10 keer zoveel energie verbruikt als wassen op 30 graden.

Droger minder zuinig dan wasmachine

Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond geeft aan dat drogers inderdaad veel minder zuinig zijn dan wasmachines. Als we dan de oude droger van Bart vergelijken met het verbruik van zijn nieuwe wasmachine zegt de Consumentenbond “Tien keer op 30 graden wassen met A+++ wasmachine kost evenveel stroom als één keer drogen met zo’n oude droger.” Ook Marieken Stolk van Mileucentraal zegt “dat het heel goed kan dat een was drogen in een oude droogtrommel tien keer zoveel energie kost als een wasje in je nieuwe wasmachine.” Feit dus.

Vliegen naar Rome

Maar Bart van Zoelen deed nog meer uitspraken over zijn oude droogtrommel. Zo zegt hij “Als we deze droogtrommel 200 keer per jaar gebruiken, stoten we net zoveelCO2 uit als een vliegtuigpassagier in een enkeltje naar Rome.” Ook die uitspraak hebben we natuurlijk even bij Milieucentraal voorgelegd.  Volgens Marieken Stolk halen we met de CO2uitstoot van de droger Rome net niet, maar komen we zeker in Nice uit. Ook de Consumentenbond is voor ons aan het rekenen gegaan. Zij berekenen: “ Als je 200keer per jaar et je oude droger droogt, dan kom je op zo’n 226 kilo CO2. Als je vervolgens kijkt wat vliegen nar Rome aan CO2 oplevert kom je aan 260 kilo CO2 per reiziger. “ Ook net geen reis naar Rome dus, al merkt Joyce Donat van de Consumentenbond op dat je er met een beetje wind mee en een snel vliegtuig wel komt.

Conclusie

Op de vraag of een oude droger van zo’n 15 jaar oud tien keer zoveel verbruikt als een wasbeurt op 30 graden met een A+++ wasmachine; Feit! En als we de CO2-uitstoot van 200 keer drogen met zo’n oude droogtrommel vergelijken met de CO2-uitstoot van een enkele vliegreis naar Rome kunnen we opnieuw een feit constateren.

Dat betekent dus droogtrommel eruit, ouderwets wasrekje erin, want dan kunnen we weer een keer extra op vakantie. (Al ging het hier om een enkele reis…)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.