Iedereen herkent het gevoel van misselijkheid wel. Maar hoe kom je daar het snelst vanaf? Volgens een luisteraar van het NPO Radio 2 programma Hier is Haandrikman, helpt cola uitstekend tegen misselijkheid. 

Deze luisteraar is niet de enige die heilig gelooft in de verfrissende werking van deze zoete frisdrank. Als je cola en misselijkheid intikt op Google, krijg je 177.000 hits. Op omaweetraad.nl valt bijvoorbeeld te lezen dat: "Als je misselijk bent moet je cola met suiker drinken. Niet te snel achter elkaar maar om de 2 minuten slokje."

De suggestie dat het helpt

"Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van cola bij misselijkheid." Dat zegt Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Wel is er volgens hem onderzoek gedaan naar suggestie bij misselijkheid.

"In dat onderzoek zie je dat misselijkheid bij de helft van de mensen vanzelf over gaat. Bij een groot deel van de andere helft gaat het over als je de mensen 'wat dan ook' geeft en daarbij zegt dat het helpt. Dat wat dan ook kan een of ander pilletje zijn of een drankje of suggestieve gesprekken en dus ook cola. Er zit verder niets in cola wat echt helpt, maar als je er in gelooft helpt alles."  

Conclusie

De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.