Na een spannende strijd zijn ze eruit: Rotterdam organiseert in 2020 het Songfestival. En dat is een goed moment om de stad én Nederland internationaal op de kaart te zitten. Maar laten we dat vooral niet met klompen en molens doen.

"Rotterdam is een nieuwe stad, met een heel internationale flow", zegt Rotterdamse party-goeroe Ted Langenbach. Volgens hem is Rotterdam een geschikte stad om het Songfestival te organiseren, juist door het moderne karakter van de stad.

Geen klompen

Ook leeft het uitgaansleven in Rotterdam de laatste tijd enorm op. "We kunnen hier heel goede afterparty's houden. Naast alle officiële Songfestival party's is Rotterdam creatief en eigenzinnig genoeg om eigen feesten te organiseren."

En eigenzinnigheid hebben we nodig om Nederland op de kaart te zetten, vindt Conrad van Tiggelen, directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Volgens hem moeten we ons vooral niet profileren op de ouderwetse klompen en molens.

Hanzesteden

"We moeten veel meer laten zien: bijvoorbeeld alle mooie Hanzesteden. En neem de video's op in de kassen van het Westland", zegt Van Tiggelen. "We moeten trots zijn op de dingen waarin we uitblinken: watermanagement, agrofood en hightech. Gebruik juist die sectoren om het land op de kaart te zetten."

Lees ook

En als Nederland en Rotterdam zich goed profileren, kan het ook op langere termijn veel opleveren voor het toerisme. "Met het Songfestival komen veel extra bezoekers, maar als die zien hoe leuk het hier is, dan komen die echt wel terug."

Is Rotterdam klaar voor het Songfestival? Een gesprek bij Radio EenVandaag