Het gaat FC Twente niet voor de wind: de ploeg uit Enschede degradeerde uit de Eredivisie, zag de tv-inkomsten dalen en kreeg een belastingclaim aan de broek. Om het hoofd boven water te houden vraagt FC Twente of de gemeente garant wil staan voor 7 miljoen euro. Wil de gemeente dat niet? Dan vraagt de club per 1 juli faillissement aan.

De club voert de druk richting de gemeente Enschede flink op. Volgens het raadslid René Kreeft (VVD) gaat de vraag van FC Twente veel te ver. Het nieuwe College van Burgemeester en Wethouders heeft als taak om 15 miljoen euro te bezuinigen de komende periode. De gemeente steunt FC Twente momenteel al met een bedrag van 25,4 miljoen euro. “Als dan ook nog eens die vraag komt van die aanvullende 7 miljoen euro dan ben je wel de grens aan het bereiken. De gemeente heeft al zoveel geld in die club gestoken om overeind te blijven.”

'Gemeente en club houden elkaar in wurggreep'

Volgens Tubantia-verslaggever en FC Twente-watcher Leon ter Voorde houden de club en de gemeente elkaar in een wurggreep. Er is een groep ondernemers dat wil investeren in een betere spelersgroep om zo FC Twente over een jaar weer terug te krijgen in de Eredivisie. “Maar die ondernemers zeggen: Wij willen niet bloeden voor de pijn uit het verleden. Wij willen geen schulden gaan saneren. Zij zijn bang dat de gemeente de hand gaat ophouden en het geld gaat opeisen.”

Rente en aflossing niet terugbetalen 

Raadslid Kreeft maakt met die angst direct korte metten. Volgens hem zal de gemeente geen claim leggen op het geld dat ondernemers in de club investeren om de toekomst beter te maken. De gemeente ziet voor nu af van het laten terugbetalen van aflossing en rente, zo zegt Kreeft. “De wethouder heeft dat als mogelijkheid geboden en dat levert een dikke 1,2 miljoen per jaar op. Ik doe geen uitspraak over de termijn. Maar het is een extra gebaar bovenop hetgeen we al doen. Laat dat dan ook een handreiking zijn richting de ondernemers.”

Volgens sporteconoom Ruud Koning is de vraag om extra garantstelling een stap van laatste hoop. Zonder zo’n garantstelling krijgt de club het niet voor elkaar om extra geld te lenen. Toch kijkt Koning ook kritisch naar FC Twente: “De gemeente heeft al veel gedaan voor FC Twente. Ik ben verbaasd over deze extra garantstelling. Dan is toch niet echt gekeken naar de beperkingen waar binnen men moet opereren. Ik snap de club eigenlijk niet zo goed. De begroting van FC Twente is groter dan welke begroting dan ook in de Jupiler League. Dat is gewoon een Eredivisiebegroting. Dus tering naar de nering zetten daar moeten stappen in genomen worden lijkt me.”  

Gemeenten hebben maar liefst 34 miljoen euro aan leningen uitstaan

FC Twente is overigens niet de enige club die de hand ophoudt bij de overheid: gemeenten hebben op dit moment maar liefst 34 miljoen euro aan leningen uitstaan bij diverse voetbalclubs, zo blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Nieuwsuur. De gemeente Almelo leende 8,3 miljoen aan Heracles, en Den Haag 6,5 miljoen aan ADO Den Haag. Een lening van Utrecht aan de eigenaar van het stadion Galgenwaard kostte de gemeente na het faillissement van deze projectontwikkelaar 20,5 miljoen euro.