De PVV en D66 staan er het best voor bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Ze zouden ieder 4 zetels in het Europarlement in de wacht slepen. Dit blijkt uit de Europese Stemming van EenVandaag en GfK. Net als bij de landelijke Stemming brengen deelnemers niet één stem uit, maar mogen ze er vijf verdelen over alle partijen.

VVD, PvdA, SP, CDA en de combinatie ChristenUnie/SGP krijgen nu ieder 3 zetels in Europa. Er wel verschillen, want de SP zou 13,5 procent van de stemmen krijgen en de PvdA 10 procent, maar omgerekend komt dit in beide gevallen neer op 3 zetels. In totaal heeft Nederland 26 zetels in het Europees parlement. GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus komen uit op één zetel.

Landelijke Stemming: PVV herstelt zich

In de landelijke peiling herstelt de PVV zich ten opzichte van de vorige peiling in maart. Na het Marokkanen-incident ontstond rumoer in in de partij en zakte de PVV van 27 naar 20 zetels. Dat verlies maken ze nu weer goed: ze staan weer op 25 zetels. D66 verliest twee zetels maar handhaaft zich als grootste partij met 26 zetels. De coalitie blijft in evenwicht: de VVD verliest twee zetels (23 zetels), terwijl de PvdA er twee wint (13 zetels).

Vergeleken met maart 2014 is de zetelverdeling nu als volgt: VVD 23 (-2) PvdA 13 (+2) PVV 25 (+5) CDA 16 (-1) SP 23 (-1) GL 4 (-1) D66 26 (-2) CU 8 (+1) SGP 3 (-) PvdD 2 (-) 50Plus 6 (-1) Andere partij 1.

Vanavond presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van De Stemming in EenVandaag.

Opkomst

Het probleem bij de Europese verkiezingen is de opkomst. Die is bijna altijd laag. Wat moet je als politicus doen om ervoor te zorgen dat je achterban toch de moeite neemt om te stemmen. EenVandaag is bij de presentatie van de StemWijzer Europa en vraagt het de lijsttrekkers

Over De Stemming

De Stemming is een nieuwe peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen. 

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 2500-3000 respondenten uit het GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.