Europarlementariërs Hans van Baalen (VVD) en Guy Verhofstadt brengen vandaag en morgen een bliksembezoek aan Kiev. Van Baalen wil met de gematigde oppositie praten in de hoop een democratische uitweg te vinden in het conflict. Dat zegt Van Baalen in een telefonisch interview met EenVandaag. 

Van Balen wil bemiddelen tussen de gematigde leden van de regerende Partij van de Regio´s en de oppositie: 'Het is nu chaotisch daar, maar iedereen moet alles proberen om een democratische uitweg te vinden.' Hij hoopt de partijen weer naar de onderhandelingstafel te krijgen: 'We moeten voorkomen dat alles ontploft daar.' Van Balen wil als het mogelijk is het Maidan-plein in Kiev bezoeken om de vreedzame oppositie te spreken. 

Sancties opleggen

Van Baalen en Verhofstad willen verder dat de EU-lidstaten maximale druk uitoefenen op de regering van Janoekovitsj om het geweld te stoppen en naar een democratische oplossing te zoeken. 'Het is nu tijd is om het regime van Janoekovitsj te treffen door reisbeperkingen op te leggen en het bevriezen van tegoeden. Dat moet nu gebeuren.' 

Volgens Van Baalen hoopt president Janoekovitsj dat de extreme nationististen de overhand krijgen in de oppositie. 'Dan kan hij zeggen: "Ik ga mijn land redden.'" 

Opnieuw gevechten

Na een rustige nacht vanwege het bestand dat gisteravond gesloten werd tussen de partijen in Oekraïne, brak er vanmorgen weer geweld uit. Hierbij zouden zeker 21 mensen om het leven zijn gekomen.  

Luister het interview met Van Baalen hierboven terug. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.