Toen de 6 weken oude Morris steeds vaker moest spugen, begonnen zijn ouders zich zorgen te maken. Ze vreesden dat er iets ernstigs aan de hand was. Toch kwam Morris pas na 6 dagen in het ziekenhuis terecht.

Kortgeleden werden Bianca en Rogier voor het eerst ouders, meteen van een tweeling: in februari werden Morris en Fender geboren. Twee lieve, gezonde jochies. Ontzettend gelukkig waren de kersverse ouders, maar ze vonden het ook spannend. Door de coronacrisis kwamen er extra zorgen en onzekerheden kijken bij het ouderschap.

Van kwaad tot erger

Anderhalve maand na de bevalling werd Morris opeens ziek. "Twee weken geleden ging het mis", vertelt moeder Bianca. "Morris dronk wel, maar alles kwam er bijna direct weer uit. Het ging van kwaad tot erger, op een gegeven moment hield hij niets meer binnen."

De jonge ouders zagen hun baby rap achteruit gaan: "We hadden natuurlijk zijn broer Fender als vergelijkingsmateriaal. Dat was een gezonde, blije baby, terwijl Morris echt ziek was. Hij viel ook flink af in korte tijd."

Lees ook

'We voelden ons niet serieus genomen'

In het weekend belden de ongeruste ouders daarom met de huisartsenpost. Omdat Morris ook last had van een neusverkoudheid moesten ze zich daar, volgens landelijk beleid, via de coronapoli melden. "Maar dat wilden we absoluut niet", herinnert Bianca zich. "Ik moest er niet aan denken om met mijn zieke baby tussen allemaal mensen te zitten die misschien het coronavirus hadden."

Het bleef slecht gaan met Morris en op maandag namen de ouders daarom contact op met een waarnemend huisarts van hun eigen praktijk. Die zag geen noodzaak om iets te doen. Bianca voelde zich afgepoeierd: "Ik snap dat een huisarts kan denken 'joh, al die kleintjes spugen wel eens, ik ga hiervoor niet de hele zorgketen in werking zetten', maar we voelden ons niet serieus genomen. Ik zag dat mijn zoontje steeds zieker werd en dat er meer aan de hand was."

Operatie in UMC Groningen

Drie dagen later konden Bianca en Rogier alsnog bij hun eigen huisarts terecht. De kleine Morris was intussen zo ziek dat hij direct werd opgenomen in het ziekenhuis. Hij was uitgedroogd en had ruim een pond aan gewicht verloren.

De kringspier onderaan zijn maagje werkte niet goed, zo bleek uit onderzoek. Daardoor bleef er voeding in zijn maag hangen en kwam het niet in zijn darmen terecht. Een potentieel gevaarlijke aandoening. Morris werd overgebracht naar het UMC Groningen waar hij eerst een paar dagen moet aansterken en daarna werd geopereerd.

Lees ook

Minder kinderen naar ziekenhuis

Kinderartsen merken dat er in de afgelopen weken minder patiënten bij hen op de poli terechtkomen. En dat kan niet de bedoeling zijn, vindt Károly Illy, kinderarts in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. "Ik zie een stuk minder patiënten sinds de uitbraak van het coronavirus en ik hoor dit ook van collega's elders in het land."

Illy benadrukt dat de kinderpoli's veilig zijn en er geen direct contact is met afdelingen waar coronapatiënten worden verpleegd. "Het is echt veilig voor ouders en kind, dus blijf gewoon komen als je dochter of zoon iets mankeert. Het is belangrijk dat ze de juiste zorg krijgen."

'Soms lijken klachten op COVID-19'

Ook waarschuwt Illy huisartsen voor een tunnelvisie: "Soms kunnen klachten op COVID-19 lijken, de ziekte die door het coronavirus ontstaat, maar zit er toch iets anders achter. Wees daar alert op."

Daarnaast is het niet nodig om strenger te zijn over wie wel of niet doorgestuurd wordt naar het ziekenhuis. "Als je als huisarts twijfelt of er toch niet meer aan de hand is, stuur een kind gewoon door", adviseert Illy. "Ook tijdens de coronacrisis willen en kunnen wij deze kinderen behandelen."

'Aarzel niet om iemand door te sturen'

Ook huisarts Jako Burgers van het Nederlands Huisartsen Genootschap roept zijn collega's op om vooral niet te aarzelen met het doorverwijzen van patiënten als ze dit nodig achten. "We horen van diverse medisch specialisten dat er minder patiënten naar het ziekenhuis komen. De kinderartsen melden dat, maar ook cardiologen, internisten en geriaters zien de afgelopen weken een afname in het aantal patiënten dat bij hen komt."

Daar zijn volgens Burgers verschillende redenen voor: "Aan de ene kant zijn mensen bang om besmet te raken met het coronavirus, of willen ze de toch al overbelaste zorgsector niet tot last zijn. Dus ze gaan minder gauw langs bij hun eigen huisarts."

En ook huisartsen hoeven niet afwachtend te zijn, onderstreept Burgers. "Aarzel niet om iemand door te sturen, de medisch specialisten in de ziekenhuizen zijn er gewoon voor deze patiënten."

Goed nieuws voor Morris

Baby Morris is inmiddels geopereerd en als alles goed blijft gaan mag hij binnenkort weer terug naar huis. Goed nieuws, maar toch zijn Bianca en Rogier erg geschrokken van wat er is gebeurd. En ook boos dat het traject onnodig lang heeft geduurd.

"We begrijpen heel goed dat dit bijzondere tijden zijn. Maar is onze hulpvraag wel voldoende gehoord? Was desnoods bij ons thuis langsgekomen, met beschermende kleding en al, om te kijken wat er met Morris aan de hand was? Dit had echt mis kunnen gaan."

Baby Morris was al dagen ernstig ziek voordat hij naar het ziekenhuis kwam

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.