Prins Johan Friso heeft ernstige hersenschade opgelopen nadat hij een week geleden onder een lawine terecht kwam. Of en wanneer hij ontwaakt uit zijn coma is onduidelijk, zijn revalidatie kan maanden en zelfs jaren duren. Dat maakte Wolfgang Koller, het Hoofd Traumatologie van het Landeskrankenhaus Universitätsklinik Innsbruck en behandelend arts van Prins Friso, zojuist bekend tijdens een persconferentie van nog geen tien minuten.

Friso lag 25 minuten onder de lawine. Zijn hersenen werden niet van zuurstof voorzien gedurende 15 minuten. Nadat gisteren een MRI-scan op hem werd uitgevoerd, kon worden geconcludeerd dat de prins ernstige schade aan de hersenen heeft opgelopen door het lange zuurstoftekort. De koninklijke familie gaat nu op zoek naar een geschikt revalidatiecentrum voor de prins.

Vanavond in EenVandaag uitgebreid aandacht voor het nieuws over de gezondheidssituatie van Prins Friso. Het nieuws wordt besproken met een neuroloog, een medisch ethicus, de voorzitter van de Oranjevereniging en met Michael de Werd, correspondent in Wenen.

Eerder besteedde EenVandaag al aandacht aan het ongeluk en de gezondheidssituatie van Prins Friso: