De VVD is opnieuw de partij met de meeste integriteitsschendingen. Dat blijkt uit de Politieke Integriteitsindex. "Ze hebben meer contacten met bedrijfsleven, komen sneller in verleiding", zegt Leo Huberts, emeritus-hoogleraar van de Vrije Universiteit.

Samen met de Erasmus Universiteit en De Volkskrant doet hij jaarlijks onderzoek naar de integriteitsschendingen. Ze telden dit jaar 42 schendingen, waarvan 10 afkomstig van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. "Het komt omdat er veel VVD-ers zijn, maar er zijn ook veel CDA-ers", zegt Huberts.

Banden met bedrijfsleven

"VVD-ers hebben vaak portefeuilles als financiën en vastgoed," legt de onderzoeker uit. Naast de banden met het bedrijfsleven zijn dat volgens de emeritus-hoogleraar de elementen waarom VVD'ers hoger scoren als het gaat om affaires.

De grote meerderheid gaat niet de fout in, benadrukt Huberts. "Maar bij diegenen waar het wel fout gaat, zie je dingen terug die mij als onderzoeker ook verrassen."

Lees ook

Affaire De Mos

De grootste affaire kwam niet van de VVD, maar uit Den Haag: het onderzoek naar Richard de Mos. "Een geliefde wethouder met veel contacten in de samenleving. Hij stond klaar voor iedereen", zegt Huberts. De Mos wordt nu onder andere beschuldigd van corruptie van omkoping.

Hij zou tegen betaling vergunningen hebben geregeld voor horecaondernemers. "Als politicus moet je je realiseren dat je ook de schijn van belangenverstrengeling moet vermijden. Je doet het voor het publieke belang, niet voor je vrienden en je partijgenoten", zegt Huberts. De Mos ontkent de beschuldigingen.

Beluister hier het hele gesprek met Bart de Koning van De Volkskrant over het onderzoek.

Moreel besef

Afgelopen najaar kwam VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in opspraak over wachtgeld en reiskostenvergoeding. "Bij wachtgeld was de redenering: ik heb er recht op. Daar zit een grond van waarheid in", zegt Huberts. "Maar waar je recht op hebt, dat betekent niet dat het altijd moreel te verdedigen valt."

Hoewel we het volgens hem niet moeten overdrijven, gaat het wel over moreel besef, stelt Huberts. "Als je politicus bent: en je ziet een vergoeding van 4900 euro voorbij komen en denkt niet na: heb ik daar wel recht op? Dan mis je wel iets van de thematiek."

De VVD gaat aan kop met integriteitsschendingen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.