Een robot in de klas om kinderen te enthousiasmeren voor de techniek. In Friesland hebben alle basisscholen een robot gekregen die de leerlingen zelf bouwen en programmeren. Het is niet de eerste campagne om het animo voor techniek te vergroten. Het goede nieuws: het lijkt te werken. Meer studenten schrijven zich in voor een technische opleiding. Het probleem: de vraag vanuit het bedrijfsleven blijft ook stijgen.

“Het idee is: je kunt niet vroeg genoeg beginnen om kinderen in aanraking te laten komen met de nieuwste techniek,” aldus Berend Henk Huizing van het innovatiecluster Drachten. Het innovatiecluster is een samenwerkingsverband van 18 Friese bedrijven die het robotproject begonnen om alvast het personeel van de toekomst te werven. De bedrijven hebben nu samen vijftig onvervulde vacatures.

Andre Kuipers: “je moet het zaadje planten”

Afgelopen najaar hebben alle ruim vierhonderd basisscholen in Friesland een robot gekregen. De kinderen moesten hem zelf in elkaar zetten, en hem leren praten of dansen door hem te programmeren. Vandaag komen kinderen van 150 scholen met hun 150 robots bijeen in Leeuwarden om ervaringen uit te wisselen. Astronaut Andre Kuipers spreekt de kinderen toe. Hij is erg enthousiast over het project: “Als je op deze leeftijd kinderen interesseert voor wetenschap en techniek, dan heb je ze later ook gewonnen. Je moet het zaadje planten.”

Scholen, bedrijven en de provincie Friesland zijn erg enthousiast over het project. Vanuit de provincies Groningen en Drenthe is al interesse getoond om het over te nemen. Huizing hoopt dat het project zelfs in heel Nederland wordt uitgerold. Dan zou het een opvolger zijn voor de landelijke campagnes als Kies Exact in de jaren ’80, en het Techniekpact in 2013.

De campagnes lijken te werken

De cijfers van de aanmeldingen voor technische studies lijken aan te tonen dat de campagnes werken. Zowel in het MBO, HBO als aan de universiteit stijgen het aantal aanmeldingen in de afgelopen vijf jaar sterk. Sommige universitaire studies kunnen de aanloop niet aan en hebben zelfs een studentenstop ingevoerd.

Het probleem lijkt zich dus op te lossen, ware het niet dat de vraag vanuit het bedrijfsleven ook maar blijft stijgen. Tussen 2016 en 2017 steeg het aantal vacatures voor technische beroepen met 16%. En niet alleen de techniek staat te springen om mensen, ook in de zorg en het onderwijs lopen de tekorten op.

Of de kinderen die nu aan hun robot sleutelen in Friesland zeker ook voor een technische opleiding zullen kiezen durft Andre Kuipers nog niet te zeggen. “Maar al is het maar 1 of 2 procent, dan hebben we al een enorme winst geboekt,” aldus Kuipers. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.