Met de huidige vrieskou loopt de schaatskoorts langzaam weer op. Weeronline meldt al dat de kans dat de Elfstedentocht doorgaat 'heel groot' is. Vrijdag is het 50 jaar terug dat de meest indrukwekkende Elfstedentocht allertijden werd verreden. 19 januari 1963, een van de koudste dagen van de eeuw.

Reinier Paping schreef de toch der tochten op zijn naam bij de wedstrijdrijders. Uiteindelijk zouden maar 69 toerrijders hem uitrijden. Onder hen was Jaap Nienhuis, die als een van de allerlaatsten over de finish kwam. Wij kijken met hem terug op de barre tocht die hij op zijn Friese doorlopers reed.

Ook spreken we de inmiddels 90-jarige Piet Sturm die in '63 als wedstrijdcontroleur op het ijs stond. Hij filmde Reinier Paping bij zijn doorkomst in de buurt van Dokkum. Tot zijn verbazing bleek Paping door een paar voorrijders uit de wind te worden gehouden. De beelden die Sturm maakte zouden de jury uiteindelijk twintig minuten lang bezig houden. Was Paping wel de terechte winnaar? Daarnaast ook een bezoek aan het Schaatsmuseum in Hindeloopen.

De hel van '63 is zelfs verfilmd. Kijk hier voor een nieuwsverslag:

EenVandaag-redacteur Lammert de Bruin blogt over de Elfstedenkoorts, die ongetwijfeld weer losbarst:

Het is typisch iets voor 'Hollanders'. Na 1 nacht vorst speculeren over een Elfstedentocht. Als geboren Fries moet ik daar altijd een beetje om lachen. Maar deze winter... ik weet het niet.