Elektrische auto's kunnen wel eens slecht nieuws blijken voor automonteurs en garages. Ze zouden namelijk veel minder onderhoud nodig hebben dan auto's op benzine of diesel. Dat zei Tom Huyskens van de BOVAG bij BNR Nieuwsradio. "Het is algemeen bekend dat de ruim 20 duizend elektrische auto's die rondrijden, zo'n 50 procent minder onderhoud nodig hebben." Is die stelling waar?

Het aanschaffen van een elektrische auto kan dus wel eens goed nieuws zijn voor de portemonnee. Harm Zevens van de ANWB bevestigt dat: "We verwachten van een elektrische auto fors lager zullen zijn dan een auto op benzine. Of dat de helft is, weten we pas over een paar jaar zeker." Volgens Zevens moet er eerst nog meer ervaring met de auto's worden opgebouwd.

Geen onderhoud nodig op elektronica

Maarten Steinbuch is hoogleraar Robotica en Automotive bij TU Eindhoven. Hij kan wel een reden noemen voor het mindere onderhoud. "Elektronica hoef je niet te onderhouden. Je hebt geen oliefilters, benzineleidingen of luchtfilters. Dus je auto hoeft niet schoongemaakt te worden." Zelf heeft Steinbuch ook een elektrische auto. "Uit eigen ervaring kan ik dit zeggen: ik heb 175.000 kilometer gereden, en heb alleen mijn banden en ruitenwisserbladen moeten verwisselen."

Harm Zevens merkt op dat accu's al steeds langer mee kunnen. "Daarom worden garantietermijnen opgehoogd. Er komt steeds meer vertrouwen." Als hij één minpunt moet noemen, komt Zevens alleen uit bij bandenslijtage. "Je kan met de koppeling van de elektrsiche auto direct hard wegrijden. We hebben het idee dat slijtage daardoor wat hoger ligt."

Feit of fictie?

We kunnen met zekerheid zeggen: de stelling van Tom Huyskens is een feit. Of het onderhoud precies op 50 procent minder uitkomt is nog niet te zeggen, dat het fors lager ligt wel. Exacte getallen kunnen pas over enige tijd worden vastgesteld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.