Het verbod op asbestdaken gaat te ver en moet worden teruggedraaid. Dat wil Vereniging Eigen Huis. De belangenvereniging zegt talloze noodkreten te krijgen van woningbezitters die met torenhoge offertes worden geconfronteerd.

Vereniging Eigen Huis pleit voor herbezinning van de 'asbestwet'. In de wet staat dat alle asbestdaken voor 2025 verwijderd moeten zijn. Volgens de belangenorganisatie is het verbod te absoluut en houdt het te weinig rekening met recente studies waarin de risico's van asbestdaken worden genuanceerd.

Gevaren van asbest worden overschat

Zo bleek onlangs uit een onderzoek van TNO en twee universiteiten dat de gevaren van asbest vaak worden overschat. "We moeten oppassen dat er geen asbesthysterie ontstaat", zegt Hans André de la Porte van Eigen Huis

Lees ook

Volgens hem kunnen woningbezitters voor hoge kosten komen te staan. "Wij zien offertes voorbij komen met bedragen die in de tienduizenden euro's lopen. Dat soort bedragen heeft natuurlijk niet iedereen liggen."

Stoplicht systeem moet uitkomst bieden

Een wettelijk verbod op asbestdaken is al een aantal jaar in de maak. Een wetsvoorstel dat gebouweigenaren verplicht vóór 2025 hun asbest dak te saneren is al aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet nog door de Eerste Kamer. Die trapt op de rem en wil zich in een hoorzitting met deskundigen dinsdag eerst beter laten informeren.

De vereniging van woningbezitters stelt een stoplicht-systeem voor. 'Rode' daken zouden snel vervangen moeten worden, 'oranje' daken zouden met een coating verduurzaamd kunnen worden en 'groene' daken, die nog niet verweerd zijn, kunnen nog even blijven liggen tot ze aan vervanging toe zijn. Gemeenten zouden volgens het plan de toestand van asbest daken in kaart moeten brengen.

'Gewone timmermannen kunnen ook asbest verwijderen'

Eigen Huis denkt ook dat de sanering "pragmatischer en goedkoper" kan. Uit het TNO-onderzoek bleek dat beschermingsmaatregelen niet in verhouding staan tot de risico's.

'Gewone' aannemers en timmermannen zouden daarom gecertificeerd moeten worden voor 'eenvoudige' saneringen. Ook vindt Eigen Huis dat het Rijk en gemeenten meer kunnen doen om huizenbezitters met raad en daad te ondersteunen. "Nu moeten ze het vaak zelf maar uitzoeken", zegt De La Porte.

Ministerie: echt tijd om de daken te vervangen

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt tegenover EenVandaag niet te willen tornen aan het verbod of de deadline van 2025. "Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen leiden tot verschillende vormen van kanker", laat het Ministerie in een schriftelijke reactie weten. "Vezels komen vrij als het asbestdak door weersinvloeden verweert.

Uit onderzoeken van TNO blijkt dat verwering van asbestdaken al optreedt bij asbestdaken van vijftien tot twintig jaar oud. Omdat toepassing van asbest sinds 1994 verboden is, zijn alle daken in 2024 tenminste dertig jaar oud. Het is dus echt tijd om die daken te vervangen." Het Ministerie zegt samen met provincies te werken aan een fonds dat leningen moet gaan verstrekken aan woningbezitters met een kleine portemonnee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.