Het pretpark De Efteling zou een mogelijk doelwit zijn voor een aanslag van terreurbeweging IS. Een 25-jarige vrouw uit de gemeente Werkendam werd in juni opgepakt. Ze zou sympathiseren met IS. Zij zou samen met anderen plannen hebben om een aanslag te plegen in het pretpark, dat meldt BNDeStem vanmorgen. Is dit nu een concrete dreiging voor een aanslag?  

De vrouw werd al even door de politie in de gaten gehouden. Na haar arrestatie vond de politie in haar mobiele telefoon berichten over IS-strijders die onderweg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen. Ze zou met andere IS-sympathisanten in België en Scandinavië via de anonieme app Kik Messenger hebben voorgesteld om bijvoorbeeld de Efteling als doelwit te nemen. 

In Radio EenVandaag duidt Lector veiligheid en rechten en terrorisme-deskundige Quirine Eijkman de situatie. Volgens haar past het oppakken van deze vrouw in een nieuwe trend. “De Nederlandse autoriteiten proberen sympathisanten in een vroeg stadium te ontmoedigen en processen te verstoren.”  

Ook gaat radio EenVandaag in op de vraag of er voldoende wetten zijn om mensen die van plan zijn een aanslag te plegen van de straat te houden. 

Strafrecht deskundige Nico Kwakman van de Universiteit Groningen geeft uitleg. 

update
clock 08-09-2016 15:23

OM: Efteling geen concreet doelwit van aanslag

In de volgende verklaring laat het Openbaar Ministerie weten dat de Efteling geen concreet doelwit voor een aanslag is:

Gezien de onrust en de vele telefoontjes bij diverse instanties en de Efteling, nav berichtgeving in BN DESTEM van vandaag:

De Efteling is in het onderzoek naar een aangehouden 25-jarige vrouw uit Werkendam nooit een concreet doelwit geweest. Dat kan worden geconcludeerd uit het strafrechtelijke onderzoek. Er is geen dreiging geweest, zoals gesuggereerd wordt in de BN DESTEM van vandaag.