Disney toonde onlangs voor het eerst een kus tussen twee mannen en even later waren er zelfs nog twee lesbische stellen kussend in beeld. Dit in een animatieserie op de televisiezender DisneyXD. Dit is een bijzondere gebeurtenis voor het bedrijf waarbij in het verleden alleen mannen en vrouwen lang en gelukkig leefden.  

Dit deed ons terugdenken aan de eerste kus tussen twee homo’s op de Nederlandse televisie. Twee mannen ontmoeten elkaar en er volgt een uitgebreide kus. Dit was de openingsscène van de documentaire: 1 homofiel; proeve tot verduidelijking. Ad Zonneveld, zelf niet homoseksueel, portretteerde in 1970 een Nederlandse homo. Dat in een tijd waarin dit niet door iedereen werd gewaardeerd.

“Praten over homoseksualiteit is makkelijk, maar ik wilde het laten zien.” Met die motivatie begon Zonneveld zijn documentaire. Toen een homoseksuele collega hem mee nam naar een homobar, ontmoette hij de man die later de hoofdrol zou spelen in zijn portret. Over hoe dit ging en hoe er werd gereageerd op de eerste homokus op de Nederlandse televisie vertelt Ad Zonneveld in Radio EenVandaag.