Een boerderij op het water. Dat klinkt misschien als luchtfietserij, maar is het niet. In november verhuizen veertig koeien naar hun drijvende stallen op de Maas in Rotterdam, samen met hun veehouder Albert Boersen. Een wereldprimeur. 

De 26-jarige Fries verkiest de 'Floating Farm' boven het overnemen van het melkveebedrijf van zijn vader. "Als ik de boerderij in Friesland zou overnemen, had ik ook een hoop dingen anders gedaan. Ik wil mensen kennis laten maken met het boerenleven, in Rotterdam kan dat nu." Zijn vader wist al langer dat Albert geen traditionele boer zou worden en heeft er inmiddels vrede mee. Eerder was Albert herder van een kudde in Mongolië. "Ik had hem graag nog hier gezien maar ik ben erg trots op hem", zegt hij.

Verdrinken zullen ze niet

De Floating Farm had op veel vragen gerekend, maar op de vraag of de koeien niet zeeziek zullen worden hadden ze nog even geen antwoord. De Partij voor de Dieren maakte zich zorgen. Onterecht volgens Albert. "Jij wordt toch ook niet zeeziek? Zo werkt dat bij koeien dus ook."

Albert bij de drijvende stal in aanbouw.

Hij zegt dat koeien al eeuwen worden vervoerd per boot en dat zijn koeien straks via een bruggetje naar een weiland kunnen, om de benen te strekken. Terwijl ze dat doen hebben ze een uniek uitzicht volgens de boer: "De eerste koeien met uitzicht op flatgebouwen en een haven."

Bouwen op het water

Peter van Wingerden kwam op het idee van de stal na de orkaan Sandy in New York: "De stad zat binnen drie dagen zonder voedsel. Alles komt van buiten de stad. We moeten de voedselproductie dichter bij de stad zien te brengen. Urban Food is de toekomst." Als het aan Van Wingerden en zijn partners ligt, komt er aan de Merwehaven een hele 'foodstrip'. Naast de drijvende koeienstal komen er bijvoorbeeld ook kippen.

Onderzoeker Marcel Vijn aan de universiteit van Wageningen vindt het een goed idee. Zeventig procent van het aardoppervlak is water, volgens hem moeten we daar gebruik van maken. Hij vindt het tijd om de voedselindustrie te veranderen. Het kostenplaatje van zo’n drijvende stal: 2,6 miljoen euro.

Hipsterboer

Boersen kan niet wachten tot hij zijn koeien in november op de drijvende koeienstal mag verwelkomen. De perfecte combinatie voor hem. Zo kan hij voor koeien zorgen, maar wel in de stad wonen. En net als zijn vader, blijft hij bij zijn koeien wonen. Hij heeft een huis op 300 meter afstand van de drijvende stal gekocht. "Als ze mij nodig hebben, kan ik niet eerst nog in de auto stappen, in de file staan en een uur later pas aankomen", zegt de stadsboer.

De drijvende stal is in aanbouw. 

Het boerenleven naar de stad brengen. Dat is het doel van Albert. "Straks kunnen de mensen hier groenteyoghurt kopen van mijn koeien. Wel een beetje een hipsterboer ja", zegt hij lachend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.