Kinderen worden massaal bijziend omdat ze teveel naar schermpjes kijken, zoals die op tablets of smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Smartphonegebruik leidt tot meer bijziendheid bij Rotterdamse kinderen van dertien jaar oud. Een kwart van de kinderen in die leeftijdsgroep blijkt bijziend. Maar kan je dat later nog verhelpen?

Kun je bijziendheid verminderen door je oogspieren te trainen? Op internet zijn veel mensen die zeggen dat oefening van je oogspieren je zicht verbetert. Ook Jaqueline Reijnen van trainingspraktijk 'Zie je wel' gelooft erin. "Je oogspieren vervormen, dat worden een soort spierballen en die vervormen je oogbol", zegt Reijnen over het effect van langdurig schermkijken. "Door de oogspieren te ontspannen gaat de oogbol weer terug in de vorm van het mooie ronde bolletje wat het eigenlijk moet zijn."

Bolling ooglens niet het probleem

Oogarts Caroline Klaver van de Erasmus Universiteit Rotterdam verwijst die aanpak naar het rijk der fabelen. "De oogspieren zitten aan de voorkant van het oog, om het in allerlei richtingen te bewegen. Daarnaast is er een spier die aangespannen wordt als je dichtbij kijkt. Met die spier beïnvloed je de bolling van de ooglens. Maar bijziendheid is niets iets waarbij de bolling van de ooglens een probleem is. Het probleem is de lengte van het oog. En dat verander je niet door spieren", aldus Klaver.

Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum wijst uit dat op jonge leeftijd langdurig naar schermpjes kijken zorgt voor een ovalere oogbol met een langere lengte dan gebruikelijk. Dat veroorzaakt de bijziendheid en is onomkeerbaar. "Als een kind eenmaal een langere oogas-lengte heeft door de lifestyle, kun je dat daarna niet meer terugdraaien. Dat is fictie", aldus Klaver.

De beste oplossing is preventie. Ouders moeten hun kinderen daarom opvoeden met de 20-20-2-regel, zegt Klaver: "Twintig minuten op een beeldscherm, 20 seconden rust, en 2 uur per dag buiten spelen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.