Het is alle hens aan dek voor de zorg in politiek Den Haag. Door de stijgende vraag, het slechte imago en betaling die te wensen over laat, dreigt er een personeelstekort te ontstaan. Ministers Bruins en De Jonge hebben samen met staatssecretaris Blokhuis een aanvalsplan opgesteld om tekorten te voorkomen. Minister Hugo de Jonge deed bij die presentatie deze uitspraak: "Als we alleen al zouden zorgen dat iedereen een uur minder tijd kwijt is aan papierwerk, dan scheelt dat 20.000 banen." Klopt dat?

Volgens gezondheidszorgeconoom Marcel Canoy zorgen minder administratieve taken voor medewerkers in de zorg voor minder ziekteverzuim, meer werkplezier en ook voor arbeidsproductiviteit. "Mensen zijn in de zorg gaan werken omdat ze willen zorgen, niet omdat ze zo van papierwerk houden."

Volgens Canoy wordt er al jaren door partijen geroepen dat er minder administratie gedaan moet worden door zorgmedewerkers. Tot op heden is dat nog geen policus gelukt. Volgens Canoy heeft dat er voor een groot deel mee te maken dat de administratieve druk niet door de overheid opgelegd wordt, maar uit de sector zelf komt. 

26.667 banen

Professor Wim Groot, ook zorgeconoom, deed het rekenwerk. Hij rekent voor: "1,1 miljoen medewerkers die wekelijks een uur meer zorgen, levert jaarlijks 44 miljoen uren op. Een volledige baan is 1650 uur. De 44 miljoen uur die gewonnen worden, moeten gedeeld worden door de 1650 uur die een werknemer jaarlijks werkt." De professor komt uit op werk voor 26.667 banen die bespaard worden. Dat is nog meer dan de minister berekende. 

Op basis van deze berekening kunnen we stellen dat de uitspraak van Hugo de Jonge een feit is. Een uur minder papierwerk zou zelfs meer dan de gestelde 20.000 banen besparen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.