Een man uit Sittard staat voor de rechter vanwege het beledigen van de Turkse president Erdogan. Hij vergeleek Erdogan met Hitler in een mail aan de Turkse ambassade.

Zoiets heeft gevolgen want belediging van een bevriend staatshoofd is strafbaar. Dat merkte ook oud-provo lid Hans Metz. Hij werd meerdere malen opgepakt vanwege het beledigen van de Amerikaanse president Lyndon Johnson. Ondanks dat staat hij er nog steeds helemaal achter: "Het beledigen van een staatshoofd is vrijheid van meningsuiting."

"Johnson molenaar, Johnson molenaar!" Metz weet het nog goed. Omdat het verboden was de Amerikaanse president een moordenaar te noemen, zochten demonstranten een rijmwoord. Dat werd molenaar. Johnson was de kop van jut, vanwege de Vietnam-oorlog. Die oorlog kostte miljoenen mensen het leven, waardoor veel protesten ontstonden.

Provo's

In de jaren zestig laaiden de protesten in Nederland meer en meer op. Metz was er als een van de eersten bij: "Al in 1965 stond ik met de kerngroep van de Provo's te protesteren bij de Amerikaanse ambassade. Daar hielden we een kleine demonstratie."

De groep groeide snel en in de jaren die volgden stond Metz bijna wekelijks te protesteren met zijn maten tegen Johnson. Hierbij werd hij regelmatig opgepakt door de politie: "De ene keer had je mazzel en pikten ze je er niet uit, de andere keer wel. Dan moest je één of twee nachten de cel in." 

Hans Metz, opgepakt tijdens een van zijn protesten

Protest was moeilijker

Volgens Metz was protesteren tegen autoriteiten vroeger moeilijker dan nu. "Je moest toen de leuzen die je op spanddoeken wilde zetten eerst laten goedkeuren door de gemeente. Ook de route moest goedgekeurd worden. Dat was de omgekeerde wereld natuurlijk: het gezag die bepaalt of je mag protesteren tegen het gezag."

Dat de man uit Sittard nu vervolgd wordt voor protest tegen Erdogan vind hij dan ook absurd. "De vergelijking met Hitler ligt gevoelig, maar valt wel onder vrijheid van meningsuiting." Over het algemeen is Metz wel tevreden met de verschillen met vroeger. "Je hebt tegenwoordig veel meer vrijheid om te demonstreren en te zeggen wat je vind."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.