Af en toe een Big Mac kan best lekker zijn, maar gezond is anders. Toch beweert de 64-jarige Amerikaanse Don Gorske dat hij na het eten van 30.000 Big Macs niets is aangekomen. Sterker nog: hij weegt twee kilo minder dan 5.000 Big Macs geleden. In een filmpje van USA Today verklaart hij zijn liefde voor de burger en vertelt hij dat hij nog steeds een normaal cholesterolgehalte en bloeddrukwaarde heeft. Maar kan dat wel?

Martijn Rosdorff zoekt uit: wat doet 30.000 Big Macs eten met je?

Verzadigd vet en veel calorieeën

Volgens Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum is een Big Mac per definitie niet heel gezond en wel om de volgende redenen: "Er zit best wel veel vlees in een Big Mac. In vlees zit verzadigd vet en daarvan weten we dat het het slechte cholestrol in je bloed verhoogt. Dat vormt weer een verhoogd risico voor het krijgen van hart-en vaatziekten."

Ook bevat een Big Mac simpelweg veel calorieeën. "Die zijn op zichzelf geen probleem, want die heb je gewoon nodig. Maar dat moet wel goed in verhouding staan met wat je verder op die dag eet en in balans zijn met wat je verder op een dag aan energie verbruikt."  

Onwaarschijnlijk 

Veel verzadigd vet en calorieën, dat klinkt niet gezond. Laura Bulten van Diëtistenpraktijk Vida Sana denkt dat het daarom ook onwaarschijnlijk is dat Don Gorske geen hogere bloeddruk of een hoger cholesterolgehalte heeft gekregen van de vele burgers die hij eet. "Als je het goed verdeelt, dus één hamburger per één à twee weken, dan zou het kunnen dat je niet aankomt en je cholesterol niet stijgt." Maar met een gemiddelde van twee per dag, lijkt het Bulten onwaarschijnlijk. "Als hij daarnaast wel weinig vet en veel groenten eet, dan kan het zo zijn dat je gewicht niet toeneemt omdat je simpelweg minder calorieën inneemt dan dat je verbrandt."

Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum denkt dat het in theorie wél kan. "Deze meneer heeft waarschijnlijk wel een beetje geluk. Als je een hele gezonde leefstijl hebt, kan je best af en toe een Big Mac eten. Maar als je er twee per dag wil eten, dan moet je daaromheen niet veel geks doen. Misschien ontbijt die man ook niet, waardoor hij weinig calorieën binnenkrijgt en sport hij daarnaast heel veel, en drinkt hij geen alcohol. Als dat allemaal heel gunstig is, dan kan het zijn dat hij dus relatief gezond is."

Postma-Smeets denkt wel dat deze levensstijl niet voor iedereen is weggelegd. "Onderzoeken tonen aan dat de meeste mensen die vaak fastfood en veel vlees eten, een te hoge cholestrol en bloeddruk hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.