Koeien in de wei, het is een typisch Nederlands beeld. Maar heb je ooit opgelet wanneer ze slapen? Volgens schrijver Marieke Lucas Rijneveld doen ze dat namelijk heel erg kort.

Rijneveld vertelde bij De Wereld Draait Door dat ze twee dagen in de week op een boerderij werkt en dat het haar opviel dat koeien maar heel kort slapen. "De koe slaapt maar twintig minuten per dag." Klopt die uitspraak?

Koeien slapen liggend

Jinke Hesterman is hoofdredacteur van Levende Have, een kennisnetwerk van houders van boerderijdieren. Ze vertelt hoe een koe precies slaapt. "Een koe kan heel goed een beetje dommelen, dat doen ze liggend met de kop omhoog. Als ze echt slapen, gaan ze gewoon plat liggen, met de kop in rust. 

Onderzoeker van koeien bij de Wageningen Universiteit, Wijbrand Ouweltjes, vergelijkt de slaap van koeien met die van een paard. "Heel veel mensen denken dat koeien staand kunnen slapen, maar dat is niet zo. Paarden kunnen dat wel. Die kunnen hun benen op slot zetten. Een koe kan dat niet en dan kost het staand slapen veel te veel energie."

Slaaprecorder voor koeien 

Jinke Hesterman vertelt dat er bijna geen onderzoek wordt gedaan naar het slaapgedrag van koeien, maar dat ze toch een rapport heeft gevonden uit Zweden. De slaap van koeien werd door de Zweedse onderzoekers gemeten door een slaaprecorder. "Je kijkt dan naar de hersenactiviteit en dan weet je wanneer een koe echt slaapt. Ze hebben ook nog gekeken maar het dommelen. Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”

De uitspraak van Marieke Lucas Rijneveld klopt dus niet. Koeien hebben die slaap ook nodig, want anders worden ze net als wij chagrijnig. "Ze produceren dan ook minder melk, en vallen af. Het is nodig voor de gezondheid."