Het verhaal van de 'transgenderkoe' houdt het internet bezig. De koe van dierenactiviste Norma Miedema gedraagt zich door haar hoge testosterongehalte als een stier, met gedragsproblemen als gevolg. "Haar eierstokken werken eigenlijk als testikels", aldus Miedema. Ze kreeg haar koe, Zjene, weer rustig door het toedienen van hormonen. Kan een koe inderdaad 'transgender' zijn?

We belden met diverse wetenschappers om te checken of dit mogelijk is. Bert Theunissen is wetenschapshistoricus en schrijver van het boek 'De Koe'. Volgens hem kunnen er twee redenen zijn waarom een koe zich als een stier gedraagt. De eerste oorzaak kan een ziekte zijn: "Wanneer een koe een cyste heeft, kan ze een enorme seksdrive krijgen. Nymfomane koeien worden ze dan ook wel genoemd." Voor deze 'nymfomane' koe is geen ander dier veilig.

Kijk & lees ook:

Transseksualiteit en de wetenschap

Omdat Zjene, de koe in kwestie, er een van een drieling is, lijkt het logischer dat we te maken hebben met een 'kween', aldus Theunissen. Ook dierenarts, en onderzoeker op het gebied van voortplanting, Hilde Aardema vermoedt dat we daar mee te maken hebben. Deze kwenen zijn eigenlijk hermafrodiet, vertelt Aardema: "De buitenkant is een koe, maar van binnen is zo'n koe een stier."

Deze kwenen ontwikkelen zich tijdens de zwangerschap, wanneer een koe drachtig is van een meerling met in ieder geval een mannetje en een vrouwtje. "Doordat de mannelijke geslachtshormonen eerder gaan ontwikkelen dan de vrouwelijke, krijgt de vrouwelijke vrucht deze hormonen mee. Daarna ontwikkelen de vrouwelijke organen zich niet meer goed", legt Aardema uit. 

Bekend fenomeen

Bij veehouders zijn kwenen een bekend fenomeen. De koe van een meerling met een man en vrouw is zelf doorgaans niet in staat is om zich voort te planten of melk te geven. Het is dus zeker mogelijk dat een koe biologisch gezien niet alleen van het vrouwelijk geslacht is. Een hormoonbehandeling kan in zo'n geval dus uitkomst bieden.

Koe Zjene zelf zal hier helaas de voordelen niet meer van ondervinden. Eigenaresse Norma Miedema heeft op haar Facebookpagina laten weten dat Zjene is overleden, kort nadat het nieuws over haar transgenderschap viral ging.