Steeds meer jongenskoren in Nederland verdwijnen en dat gaat zanger Ronnie Tober aan het hart. "Een jongenskoor is juist fantastisch en heel leuk."

Met de Pasen in het vooruitzicht draaien de overgebleven jongenskoren overuren. De jongens reizen van het ene naar het andere koor om maar koren van voldoende grootte te krijgen. Ronnie Tober begrijpt niet dat er steeds minder jongeren kiezen voor een jongenskoor. In de jaren zestig waren er nog zo'n 800 jongenskoren. Nu zijn dat er nog rond de vijftien.

Video: Ronnie Tober zingt nog een stukje uit het koor van toen

Ronnie Tober vertelt over zijn tijd bij het jongenskoor. Hij kan het niet laten om nog een stukje te zingen.

Suf en ouderwets

De muziekcarrière van Tober begon in een Amerikaans jongenskoor. "Wat een fantastische tijd was dat. Je maakt mensen blij door de zuiverheid van je stem. Daarnaast leer je discipline door te repeteren en noten lezen. Mijn carrière heb ik aan het koor te danken", zegt een opgewekte Tober.

Veel jongens vinden het koor suf en ouderwets, maar daar is de kwieke zanger het niet mee eens. "Echt flauwekul. Als je lid bent van een koor heb je juist onbegrensde mogelijkheden. Kijk naar Jan Smit. Die is toch ver gekomen."

Lees ook