Het geheime recept van botox is gekraakt. En dat is heel bijzonder, schrijft de Volkskrant, omdat dit recept beter wordt beveiligd dan menig gevangenis. Dat komt omdat er een extreem giftige stof in botox zit: botulinetoxine. De krant schrijft zelfs dat een gram van deze stof, dat is te vergelijken met een stukje papier of een zoutstengel, genoeg is om meer dan een miljoen mensen te doden. Maar klopt dat?

Het gif is inderdaad levensgevaarlijk, volgens toxicoloog Marjorie van Duursen: "Als je daar teveel van binnen krijgt verlammen je spieren en kan je eraan overlijden.” Ze noemt het zelfs een van 'de giftigste stoffen ter wereld.'

Nu is de vraag of één gram genoeg om meer dan een miljoen mensen te doden. Van Duursen is duidelijk: “Ik heb het zojuist berekend, en het is zelfs genoeg om anderhalf miljoen mensen te doden. De letale dosis is heel laag, dus je hebt heel weinig nodig om eraan dood te gaan.”

Het roept de vraag op of een botox behandeling gevaarlijk is. Volgens plastisch chirurg Robert Schoemacher hoeven mensen zich daar geen zorgen over te maken: “De afgelopen vijftig jaar is er nog nooit iemand overleden aan een cosmetische botox behandeling. De dosis is dan zo verdund dat het honderd procent veilig is voor gebruik.”

Feit of Fictie

De stelling is dus een feit. Sterker nog, anderhalf miljoen mensen kunnen gedood worden met een gram botulinetoxine.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.