Rachella van Vliet uit Utrecht zit in de derde klas van het Anna van Rijn College. Ze was naar eigen zeggen een ‘rotzooitrapper’. "Ik had best een grote mond tegen ouderen. Ik trok belletje en klopte op de ramen. Ik verveelde me. De hele klas deed het."

Leerlingen van het Anna van Rijn College zorgen al jaren voor overlast in de buurt Zuilenstein in het Utrechtse Nieuwegein. Scholieren lopen op weg naar de tram langs huizen en trekken belletje, gooien bloembakken om of trappen deuren of ruitjes in. Soms eet er iemand een frietje bij de lokale Mc Donalds en het bakje wordt dan teruggevonden op straat of in een tuin. Elke dag hebben bewoners last van hordes leerlingen die langs hun huizen lopen, al 7 jaar lang.

Dat ervaart ook Louis uit de Paukenlaan. Al 7 jaar wordt zijn tuin vernield na schooltijd. Er is zelfs een deur ingetrapt. “Het was alsof er een bom afging. Sindsdien ben ik bang.” Louis zegt ernaar te zijn gaan leven en de bel uit te zetten na 14.30 uur, want dan komen de leerlingen uit school.

Louis is bij de burgemeester geweest en de toenmalige wijkcoördinator. Ook sprak hij op het Anna van Rijn College zelf over de overlast. Maar niets hielp. Ook de Gemeente Nieuwegein heeft geprobeerd om de overlast van scholieren tegen te gaan. Ze verplaatsten groenstroken om de leerlingen om te laten lopen bijvoorbeeld. Een wijkcoordinator is op bezoek geweest bij de bewoners. Er is gepraat met politie, de verantwoordelijk wethouder en de burgermeester. Er waren zelfs plannen om de tramhalte te verplaatsen, zodat leerlingen niet meer door de buurt hoefden te lopen. Maar dit hield de provincie tegen.

Overlastgevers in contact brengen met getergde buurtbewoners

Het leek een onbegonnen zaak in Nieuwegein, maar de audiotour bracht daar verandering in. Barbara del Court Köning kwam met het idee om de overlastgevers in contact te brengen met de getergde buurtbewoners. Zeventig leerlingen van het Anna van Rijn deden mee met het maken van een audiotour van de buurt.

Barbara zette een redactie op waar de taken verdeeld werden. Het doel was de mensen in de buurt hun verhaal te laten vertellen en de sociale samenhang in de buurt te verbeteren. Het resultaat van dit werk was een podcast uit de buurt waardoor je de bewoners leert kennen. De leerlingen moesten om deze te maken langs de huizen om de verhalen op te nemen van de mensen daar. De mensen die ze eerder het leven zuur hadden gemaakt. En bekend maakte inderdaad bemind. “Het is lastiger een bloembak te dumpen bij iemand die je hebt leren kennen”, aldus Barbara. Het project is een succes en andere scholen staan in de rij om het project over te nemen.

Ook meneer Louis merkt een duidelijk verschil sinds het begin van de audiotour. Naar eigen zeggen heeft de productie hiervan de rust teruggebracht in zijn buurt. Hij zegt meer begrip tussen leerlingen en buurt te zien nu. “Mensen gaan veel beter met elkaar om. En het is een stuk vriendelijker geworden.” Dat merkt ook ‘rotzooitrapper’ Rachella: “Meestal waren de gordijnen dicht in de buurt, nu zijn ze open en zwaaien we naar de oudere mensen. Iedereen kreeg medelijden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.