Als moeder wil je één ding en dat is dat je kind gelukkig is. Maar wat doe je als je kind zegt: 'Mam, echt gelukkig ga ik nooit meer worden. Ik heb het geprobeerd, maar het lukt me niet. Het allerliefste stap ik uit het leven en dat ga ik nog dit jaar doen.' Het overkomt Monique de Gooijer.

Eelco is 38 jaar en autistisch. Hij is eigenlijk zijn hele leven al psychisch ziek. Op driejarige leeftijd heeft hij zijn eerste ontmoeting met een hulpverlener. Er volgt een heel traject van diagnostiseren, hulpverlening, onzekerheid en therapieën. Het vizier wordt gericht op beter worden. Dat gaat echter niet meer. Eelco besluit om zijn leven te beëindigen. Hij wil dit doen door euthanasie te plegen. 

De meeste gevallen van euthanasieverzoeken bij psychisch lijden worden afgewezen en dat heeft dan vooral te maken met de wilsbekwaamheid. De doodswens moet dus voortkomen uit een psychische aandoening. Mensen die suïcidaal zijn vanwege een depressie kunnen hiervoor in aanmerking komen. Eelco zit in tal van cliëntenraden om op te komen voor mensen in dezelfde positie.     

In Radio EenVandaag een gesprek met Monique en Eelco.