Het afgelopen jaar heeft de KNVB flink geëxperimenteerd met automatische videobeelden, maar nu gaat het echt grootschalig van start met VoetbalTV. Dat is een online platform waar videobeelden van amateurwedstrijden live worden uitgezonden. Binnen drie jaar moet tien procent van alle amateurwedstrijden te bekijken zijn.

Bij het nieuwe project, een samenwerking met televisieomroep Talpa,  komt nog flink wat techniek kijken. “Er komt geen cameraman aan te pas”, legt tech-journalist Wouter van Noort uit. “De camera’s houden met behulp van kunstmatige intelligentie bij wie er aan de bal is, om op die manier automatisch alle hoogtepunten te kunnen bijhouden.”

Meer slimme camera’s bij sportwedstrijden

Het idee lijkt heel innovatief, maar compleet nieuw is het ook weer niet. Bij bijna alle grote hardloopevenementen hangen dit soort camera’s. Die reageren op een transponder die je aan je schoen vast maakt. En zo worden automatisch de stukjes video waar jij in beeld bent achter elkaar geplakt, zodat al die duizenden deelnemers hun eigen video hebben.

Er bestaan bijvoorbeeld al cameradrones die helemaal autonoom vliegen en die je zo kunt instellen dat ze jou volgen.

Niet iedereen wordt blij van camera’s

De KNVB en Talpa zeggen dat er goed naar het privacyaspect is gekeken. Maar journalist Wouter van Noort heeft zijn twijfels. “In nieuwe Europese wetgeving staat dat mensen toestemming moeten geven voordat hun beelden gebruikt mogen worden. De KNVB denkt dat lidmaatschap van de voetbalvereniging daarvoor voldoende toestemming is. Maar privacyadvocaten hebben daarover grote twijfels.”

Het zou niet voor het eerst zijn dat een innovatie in de sport voor dat soort problemen zorgt. Denk aan het datalek in een hardloop-app. Die houdt automatisch bij waar je loopt en hoe hard je loopt. Maar op die manier werden ook GPS-gegevens van geheim agenten en militairen beschikbaar. Dat leverde een veiligheidsrisico op.

Voor de veiligheid

Toch zouden camera’s het voetbal misschien ook wat veiliger kunnen maken. Een voordeel zou kunnen zijn dat het geweld in het amateurvoetbal tegengaat. Geweldsincidenten komen volgens de KNVB vaker voor tijdens amateurwedstrijden. Als spelers weten dat ze gefilmd worden, zou dat een preventieve werking kunnen hebben.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.