Juni wordt vermoedelijk de droogste maand die Nederland in lange tijd gekend heeft. Over het land viel gemiddeld 29 millimeter neerslag. Ter vergelijking: de normale hoeveelheid voor juni is 68 millimeter.

Mogelijk is het zelfs de droogste maand sinds de weermetingen zijn begonnen in 1901. Dat melden de weerbureaus Weeronline en Weerplaza.

Druppel op een gloeiende plaat

Vooral in het midden en (zuid)westen van het land is sprake van recorddroogte. De buitjes die in de afgelopen dagen zijn gevallen zijn een druppel op een gloeiende plaat. Het grootste neerslagtekort is in Twente, de Achterhoek, het noorden van de Veluwe en delen van Noord-Limburg.

Juni was met gemiddeld 17,5°C tegen normaal 15,6°C veel warmer dan normaal. De maand eindigt op een zesde plek in de top 10 van warmste junimaanden. Het record staat op vorig jaar juni 2017 met gemiddeld 18,0°C.

Extreem droog jaar

Het jaar 2018 blijkt een extreem droog jaar. Het is nu al droger dan de vijf procent droogste jaren tot nu toe. Ook de Nederlandse brandweer is in de hoogste staat van paraatheid. Door het warme weer is de kans op natuurbranden sterk toegenomen.

Volgens de weerinstituten gaat de rest van de maand zonnig en warm verlopen, vandaar dat droogterecords nu al zeker lijken. De komende dagen loopt het kwik op naar zomerse waarden, donderdag kan zelfs een tropische 30 graden worden aangetikt.

Uitdroging

In Noord-Limburg mogen boeren al een tijdje hun land niet meer beregenen, omdat dan de waterstand te veel zou dalen. De droogte kan ook leiden tot uitdroging en verzwakking van veendijken.