De mannelijke directeur die een relatie heeft met de vrouwelijke secretaresse, niemand die ervan opkijkt. Andersom moeten we er soms nog een beetje aan wennen. Toch komt het steeds vaker voor: hoger opgeleide vrouwen die gaan ‘downdaten’, ofwel daten met een lager opgeleide man.

Inmiddels is het opleidingsniveau tussen mannen en vrouwen bijna gelijk. 30 procent van de vrouwen is hoger opgeleid tegenover 33 procent van de mannen. Maar nog steeds zijn mannen vaker de hoogst opgeleide partner. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het CBS

Stigma

Dit heeft verschillende oorzaken. Allereerst omdat vrouwen vroeger lager opgeleid waren dan mannen, dus toen was het een logisch gevolg. Daarnaast lijkt er nog steeds een stigma te zijn op vrouwen die ‘downdaten’. “Het droombeeld van hoger opgeleide vrouwen is nog steeds een man die slimmer is dan zij zijn”, zegt datingcoach Irma Ellens Maat. 

Succesvolle vrouw bedreigend 

En mannen, die willen nog steeds een vrouw die minder slim is. Hoogleraar psychologie aan de Radboud universiteit Roos Vonk herkent dit stigma ook. “Mannen zeggen wel dat het niet uitmaakt als een vrouw slimmer is, maar uit onderzoek blijkt dat als puntje bij paaltje komt ze het lastig vinden. Ze nemen zelfs fysiek afstand van succesvolle vrouwen.” Het lijkt bijna iets biologisch te zijn: “Een succesvolle vrouw is voor het mannelijk ego bedreigend.”

Situatie niet houdbaar

Het resultaat hiervan is dat steeds meer lager opgeleide mannen zonder vrouw zitten en hoger opgeleide vrouwen zonder man. Irma Ellens Maat: “Er moet een omslag komen in het denken van mannen en vrouwen, want het is niet houdbaar”. En die omslag is prima mogelijk volgens Maat. “Er is een verschil tussen IQ en EQ. Sommige mensen hebben niet zo’n hoog IQ maar dat wil niet zeggen dat ze dom zijn. Als mannen een laag IQ hebben maar een hoog EQ kan dat juist heel goed passen bij een hoger opgeleide vrouw.” Volgens de datingcoach is het belangrijk dat mannen en vrouwen gaan inzien dat het opleidingsniveau niet leidend is. 

Het kan wel

Renée en haar vriend Eric bewijzen dat het wel degelijk anders kan. Zij heeft een universitair diploma op zak, hij een MBO diploma. Toch gaat het prima samen zegt Renée: Ik ben ontzettend blij met mijn vriend, we voeren goede gesprekken, hij is lief en hij is lekker aan het werk binnen zijn eigen vakgebied (ICT).” De term ‘downdaten’ vindt ze dan ook een beetje gek. “Hij zou met een PHD niet opeens een beter mens zijn, of meer bijdragen aan de samenleving dan dat hij nu doet.”